Magyarország üdvözli az ukrán elnökválasztás eredményét

Vágólapra másolva!
Porosenko meggyőző támogatottsága megerősíti a legitim ukrán hatalmat.
Vágólapra másolva!

Petro Porosenko újonnan megválasztott ukrán elnök egyértelmű és meggyőző támogatottsága megerősíti az ukrán hatalom legitimitását - mondta Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a vasárnapi ukrán elnökválasztást értékelve hétfőn. Magyarország üdvözli, hogy sikerült lebonyolítani az elnökválasztást Ukrajnában, ahogyan azt is, hogy magas volt a részvétel a voksoláson. Minden információ szerint a választás demokratikus, törvényes és tiszta volt.

Németh szerint Petro Porosenko egyértelmű és meggyőző támogatottsága megerősíti az ukrán hatalom legitimitását. Magyarország pedig továbbra is támogatja Ukrajna területi egységét, szuverenitását és stabilitását, valamint a demokrácia kiterjesztését.

Remélhetőleg a demokratikus jelleg erősítésének keretében mielőbb végrehajtják a Petro Porosenko és Brenzovics László közötti megállapodást, amelyet a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke a kárpátaljai magyar közösség jogainak bővítéséért kötött.

(A magyar szervezet május elején választási megállapodást kötött Petro Porosenkóval, az ukrán elnökválasztás legesélyesebbnek tartott jelöltjével. A megegyezés szerint Porosenko vállalja, hogy a KMKSZ támogatása fejében államfőként segíti a kárpátaljai magyarok nyelvhasználati jogainak biztosítását, a magyar nyelvű oktatási rendszer fejlődését, és közreműködik abban, hogy az ukrajnai területi-közigazgatási reform alkalmával vegyék figyelembe az egy tömbben élő magyarság érdekeit, és fontolják meg az ukrajnai magyarok parlamenti képviseletének lehetővé tételét.)

Németh Zsolt arról is beszélt, hogy sajnálatos módon két megyében akadályozták a választás sikeres lebonyolítását, de még ezeken a helyeken, a fenyegetettség közepette is jelentős volt a részvétel, és a rendbontások elszigeteltek maradtak, ezért a választás végeredményét nem befolyásolták.