Orbánt senki nem tudja szóra bírni Kerényiről

Orbán még nem válaszolt Kulkának Kerényi Imre kijelentése miatt, buzilobbi
Budapest, 2006. október 7. Kerényi Imre színházi rendező beszél a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség nagygyűlésén a Kossuth téren. MTI Fotó: Honéczy Barnabás
Vágólapra másolva!
A Fidesz szóvivője szerint Kerényi Imrének át kéne gondolnia, hogy mit mond a nyilvánosság előtt. Orbán Viktor eddig nem válaszolt Kulka János levelére, amelyben a színész a kormányfőn kérte számon a miniszterelnöki megbízott "buzizását". 
Vágólapra másolva!

Egyelőre nem válaszolt Orbán Viktor arra a nyílt levélre, amelyet Kulka János írt hétfőn a miniszterelnöknek. A színész arról kérdezte a miniszterelnököt: egyetért-e Kerényi Imre miniszterelnöki megbízottal, aki egy múlt héti rendezvényen a színházi életet uraló „buzilobbiról” beszélt.

Az ügyben megkerestük a Kormányszóvivői Irodát, arra voltunk kíváncsiak: Orbán válaszol-e Kulka levelére, amennyiben igen, akkor mit. Megkérdeztük azt is, hogy a miniszterelnök mit gondol Kerényi mondatairól. Kedd délelőtti levelünkre egyelőre nem kaptunk választ.

Kerényi Imre Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

„Ez a stílus nincs az ínyemre” – mondta az ATV Híradójának kedden Hoppál Péter, a Fidesz szóvivője az Országgyűlés kulturális bizottságának ülése után. A kormánypárti politikusok közül az ügyben először megszólaló Hoppál úgy fogalmazott: „aki reflektorfényben van, annak jobban kéne vigyáznia”, mit mond. Arra a kérdésre, hogy Kerényinek távoznia kell-e, Orbánra utalva azt felelte: ezt majd az eldönti el, aki a megbízást adta.

Kerényitől elhatárolódott egy hétfő esti rendezvényen a Nemzeti Színház igazgatója is. Vidnyánszky Attila azt mondta: a miniszteri biztos megszólalásával sem stílusában, sem tartalmában nem ért egyet. A Magyar Színházi Társaság keddi közleményében a megbízott leváltását kérte. Hasonló közleményt adott ki az ellenzéki Együtt–PM is.

Kerényihez miniszterelnöki megbízottként a „tudatos nemzeti gondolkodás megalapozása és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok” tartoznak. A posztjára 2011 májusában nevezték ki.

Kerényi kijelentései nem először kavarnak vihart. „Vidnyánszky meg fogja csinálni azt a Nemzeti Színházat, ami ugyanúgy sikeres lesz, mint az Alföldié, csak nem a buzikról fog szólni, hanem a szerelemről, meg a barátságról, meg a hűségről” – mondta tavaly márciusban. Vidnyánszky akkor is elhatárolódott a miniszterelnöki megbízottól.

A Magyar Nemzet akkor publicisztikában ítélte el Kerényit. A „Kilenc mondat – egy Kerényire” című írásban többek között az volt olvasható: „Összekente. Nem kaszinótojással: bélsárral. Ami a szájából jött. Csak remélni tudom, hogy nem a lelkéből.”