Átnevezték a gyömrői Horthy parkot

Vágólapra másolva!
A polgármester elismerte, hogy hiba volt, hogy Horthyról nevezték el a területet. Mostantól Fő tér lesz.
Vágólapra másolva!

Hibás döntésnek nevezte Gyömrő polgármestere az önkormányzat képviselő-testületének keddi rendkívüli ülésén, hogy két évvel ezelőtt Horthy parkká nevezték át a városközpontban lévő Szabadság teret. A képviselő-testület döntése értelmében júliustól Fő térnek hívják a közterületet.

Gyenes Levente polgármester szerint két évvel ezelőtt helytörténeti érvek alapján hozták meg döntésüket, ám ez később "hibának bizonyult": "Én készen állok a hibámat elismerni, hibás döntésemen változtatni és bocsánatot kérni mindazoktól, akiknek korábbi döntésem fájdalmat okozott."

Mezey Attila alpolgármester ugyancsak kiemelte: be kellett látniuk, hogy rosszul ítélték meg a helyzetet. Az alpolgármester szerint az elmúlt időszak folyamatos politikai támadásai, amelyek Gyömrő városát negatív színben próbálták feltüntetni, arra sarkallták a város vezetőségét, hogy változtasson korábbi döntésén. Véleménye szerint "Horthy személyének, életútjának és politikai döntéseinek megítélése nem egy önkormányzat dolga, hanem a történészeké".

Az alpolgármester kitért arra is, hogy a gyömrőiek eddig sem Szabadság vagy Horthy parkként emlegették a teret, hanem főtérként, városközpontként. Így Mezey Attila a Fő tér elnevezést javasolta a testületnek.

A képviselő-testület 7 igennel, 2 tartózkodás mellett elfogadta a térátnevezést, így június elsejétől a Gyömrő központjában található közterület neve Fő tér. Az önkormányzati közlemény szerint a testületi ülésen – így az átnevezéssel kapcsolatos szavazáson – két képviselő, Spaits Miklós (Fidesz) és Gáspár Krisztián (Társaskör) nem vett részt.

A gyömrői önkormányzat képviselő-testülete egyetlen jobbikos tagjának javaslatára 2012. április 23-án határozott arról, hogy a gyömrői Szabadság tér júniustól Horthy Miklós volt kormányzó nevét viselje. A lakosság egy részének tiltakozása nyomán végül csak a téren lévő parkot nevezték át. Helyiek többször jelezték, számukra elfogadhatatlan, hogy akár a teret, akár a parkot Horthyról nevezzék el, majd pártok, szervezetek támogatásával aláírásgyűjtést kezdtek népszavazás megtartásáért. A tavaly januárban megtartott referendum azonban érvénytelen lett.