Duzzad az MSZP-sek dühe Mesterházy ellen

Duzzad az MSZP-sek dühe Mesterházy ellen
Kormányváltó ellenzéki naggyűlés az Andrássy úton az Operánál.
Vágólapra másolva!
Egyre nagyobb az esélye, hogy szombaton az MSZP elfogadja Mesterházy Attiláék lemondását, és teljes tisztújítást rendelnek el a pártban. Úgy tudjuk, csütörtökön a budapesti párttanács is ezt sürgeti majd, a befolyásos angyalföldi szocialisták egyenesen "önkritikátlan pártvezetésről" beszélnek. Mesterházy Attila valószínűleg újraindul az elnökségért, de nem kizárt az sem, hogy kivár, és inkább a frakcióvezetői posztról nézi majd kárörvendve, mihez kezd a helyzettel az utódja.
Vágólapra másolva!

"Szombaton hónapokra, évekre vagy talán örökre eldől az MSZP sorsa." Ezt a megállapítást egy kedvetlen MSZP-s képviselő tette a Parlamentben hétfőn délután, amikor a szocialisták még mindig a vasárnapi súlyos vereség hatása alatt álltak, és mindenki próbálta feldolgozni, hogy a párt a Jobbik mögé szorult, ráadásul alig erősebbek Gyurcsányéknál.

A képviselő valószínűleg nem túlzott, amikor különösen nagy jelentőséget tulajdonított a szombati választmányi ülésnek, ahol a tagoknak dönteniük kell arról, hogy elfogadják-e az elnökség lemondását. Ugyanis minden szocialista, aki válaszolt az Origo kérdéseire, arról beszélt, hogy a választmánynak hangsúlyosan reagálnia kell az EP-választás eredményére. "Meg kell mutatni, hogy alapvetően átgondolunk mindent" – fogalmazott egyikük. Lendvai Ildikó is erre utalt hétfőn a Facebookon: "Ha nem mutatunk életjeleket, mozgást, változást, mindenki elkönyveli: halottat ért a pofon."

A választmány számára a legfontosabb kérdés, hogy elrendelje-e most a teljes tisztújítást, akkor ugyanis minden egyes alapszervezetnél, városban, megyében újra szavazni kell a helyi vezetőkről, mert az alapszabály szerint így, alulról indítva lehet csak tisztújítást csinálni a pártban. Ha a szocialisták szombaton elfogadják Mesterházyék lemondását, akkor automatikusan megkezdődik ez a nagyjából másfél-két hónapos folyamat (egy MSZP-vezető szerint 45 nap alatt, július közepéig "le lehet zavarni" a dolgot). Ha viszont nem akar azonnali tisztújítást a párt az önkormányzati kampány előtt, akkor nemmel kell szavazni a lemondásra, és meg kell hagyni az elnökséget és Mesterházyt a posztján.

Kemény kritika Angyalföldről

Ez utóbbi forgatókönyv egyre valószínűtlenebb, így egyre nagyobb esélye van annak, hogy még a nyáron teljes tisztújítás lesz. A legtöbb megkérdezett MSZP-s szerint megmagyarázhatatlan üzenet lenne, ha a párt nem fogadná el az elnökség lemondását az után, hogy az 1990-es szintre süllyedt az MSZP népszerűsége.

Információnk szerint csütörtökön összeül a budapesti párttanács, amely többek szerint Mesterházy és az elnökség leváltása mellett foglal majd állást. A budapesti párttanács döntése nemcsak azért fontos, mert a fővárosiak véleményének kiemelt súlya van a pártban, hanem mert a választmányban is a legtöbb tagot a főváros adja. A leváltásról szóló döntést sürgeti az egyik legbefolyásosabb fővárosi csoport, az országosan legjobban szereplő XIII. kerületi szervezet is.

Az angyalföldiek már a parlamenti választás után, május elején egy kemény hangú belső levélben sürgették a reformot, a teljes megújulást. Erősen bírálták

és azt, hogy szerintük a teljesítmény helyett a lojalitás vált meghatározóvá a pártban. Az angyalföldiek a vezetőségnek szánt belső levélben azt is kijelentik, hogy szerintük ezzel az MSZP-vel lehetetlen valaha is legyőzni a jobboldalt, ezért sem lehet halogatni a következmények levonását és a tisztújítást.

Mesterházynál elszakadhat a cérna

A hangulatot persze az országos pártvezetés is jól érzékeli. Beszéltünk innen olyan politikussal, aki azt fontolgatja: akkor is lemond minden posztjáról, ha a választmány esetleg ezt nem szavazza meg.

Gyors tisztújítás kell, amelyen akár több vezetőt is újra megválaszthatnak. Így tiszta a helyzet" – magyarázta.

Kérdés, hogy mit lép a helyzetre Mesterházy Attila. A hozzá közel állók azt mondták, hogy valószínűleg újraindul az elnöki posztért (ezt jelzi, hogy vasárnap nem egyedül ajánlotta fel a lemondását), de gondolkodik egy másik forgatókönyvön is. "Ha túl heves, megalázó lesz a vita, és sok lesz az igaztalan kritika, elszakadhat Mesterházynál a cérna, és akkor nem jelöli újra magát, marad simán frakcióvezető. Ekkor viszont valamelyik nagyszájú kritikusának át kell vennie a pártot, és meglátjuk, ő mihez kezd a helyzettel" – vázolta fel a lehetséges forgatókönyvet egy elnököt támogató szocialista.

Mesterházynak ez a helyzet több okból is kényelmes lenne. Mivel a frakcióvezetői posztról elmozdíthatatlan (az ATV-ben hétfőn jelezte is, hogy erről semmiképp nem mond le), úgy maradhatna a párt befolyásos politikusa, hogy lekerülne róla a pártvezetés terhe.

azt például, hogyan alkudozik Gyurcsánnyal és Bajnaival, hogyan kampányol az önkormányzati választás előtt, hogyan kezeli a pénzügyeket, hogyan törleszti a kétmilliárdos adósságot, hogy hárítja a fideszes támadásokat, és hogy építgeti a szervezetet" – sorolta egy Mesterházyhoz közel álló MSZP-s. Mesterházy pedig így eggyel hátrébb lépve, de fontos pozícióban várhatná a következő, 2016-os tisztújítást.

Botka? Hiller? Ujhelyi?

A megkérdezett MSZP-sek éppen az új elnök előtt tornyosuló feladatok miatt még találgatásokba sem nagyon bocsátkoznak arról, ki lesz hajlandó átvenni Mesterházy posztját. Az elnökjelöltnek az első, nagy kényelmetlenséggel járó akadály, hogy 3000 ajánló aláírást kell személyesen összegyűjtenie a párttagoktól, ami elég sok utazással jár majd júniusban és júliusban. A többek által legjobban biztatott Botka László inkább a szegedi újraválasztására koncentrálna, és nem biztos, hogy vállalja, hogy az önkormányzati választás előtt átveszi a pártot.

Lehetséges pártelnökként emlegették még hétfőn Hiller István volt elnököt, és úgy tudjuk, ő vállalna ugyan vezető szerepet, de nem kíván első ember lenni. Szintén felmerült a Botkához közel álló Ujhelyi István volt alelnök neve, a megválasztására azonban Mesterházy kritikusai is kevesebb esélyt adtak.