Vágólapra másolva!
A strasbourgi bíróság szerint jogsértés történt, amikor Baka Andrást idő előtt elmozdították a Legfelsőbb Bíróság elnöki székéből.
Vágólapra másolva!

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kedden Strasbourgban kihirdetett elsőfokú ítélete szerint a magyar hatóságok megsértették Baka Andrásnak, a Legfelsőbb Bíróság volt elnökének a véleménynyilvánítási szabadsághoz fűződő jogát. A bíróság kimondta, hogy Baka András idő előtti elmozdítása a Legfelsőbb Bíróság elnöki székéből sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét.

Az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért is többször kifejtette aggályait a lépés miatt, amely szerintük sérti a bírói függetlenséget.

A Magyar Helsinki Bizottság közleménye felidézi, hogy Baka Andrást 2009-ben választották meg a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnökévé, hat évre. Megbízatása azonban az Alaptörvény Átmeneti Rendelkezései alapján már 2012. január 1-jén, tehát három és fél évvel mandátumának lejárta előtt megszűnt – a hivatalos indokolás szerint azért, mert az LB helyébe a Kúria lépett.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága azonban most kimondta: Baka András megbízatásának idő előtti megszüntetése sérti a tisztességes eljáráshoz való jogot, mert a megbízatását megszüntető döntés ellen nem állt rendelkezésre jogorvoslat. Az EJEB kifejtette továbbá: Baka András megbízatását valójában az egyes jogalkotási lépéseket kritizáló véleménye miatt szüntették meg, nem a Legfelsőbb Bíróságot érintő átszervezés miatt. Így sérült Baka Andrásnak a véleménynyilvánításhoz való joga is.

Baka András a döntés után az MTI-nek elmondta, hogy még nem volt ideje részletesen áttanulmányozni az ítéletet, de úgy látja, hogy igazat adtak neki ebben az egész magyar igazságszolgáltatás függetlenségét érintő ügyben, ezért ez a döntés elégtétel lehet minden magyar bírónak is. Hozzátette: visszahelyezését nem kérte, ezért erről nem is dönthetett a strasbourgi bíróság, az anyagi kompenzációról pedig egyelőre nem foglaltak állást.

A kormány a kézhezvétel után áttanulmányozza a volt legfelsőbb bírósági elnök, Baka András ügyében született strasbourgi ítéletet, majd ezt követően hoz döntést, ha szükséges - közölte Giró-Szász András kormányszóvivő.

Baka András jelenleg a Kúria egyik bírói tanácsának elnöke, korábban pedig a strasbourgi bíróság tagja, illetve elnökhelyettese volt.