Lázár kifizeti az államnak a kétmilliós hotelszámlákat

Vágólapra másolva!
Lázár János nem vesz igénybe utazási költségtérítést, és befizeti a költségvetésnek azt a kétmillió forintot, amelybe a szállás került három utazásán. Az államtitkár az után jelentette ezt be, hogy az Origo részleteket közölt több, eddig nagyrészt titkosan kezelt utazásáról.
Vágólapra másolva!

“Úgy döntöttem, hogy lemondok a számomra törvényben biztosított utazási költségtérítésekről” - közölte Lázár János egy közleményben, amelyet az után adott ki, hogy egy keddi bírósági tárgyaláson részletek derültek ki eddig nagyrészt titokban tartott utazásairól, amelyeken nagy összegű hotelszámlák keletkeztek.

A pert az Origo munkatársa indította a Miniszterelnökség ellen, miután a hivatal nem adott részletes tájékoztatást Lázár három utazásáról, ahol összesen közel kétmillió forint volt a szállásköltség. Azt sem árulták el korábban, hogy hányan vettek részt az utakon, a keddi tárgyaláson ugyanakkor kiderült, hogy csupán kétfős delegáció utazott minden alkalommal, tehát Lázár János és egy másik állami tisztviselő osztozott a költségeken.

Egy 2012 november végi háromnapos (tehát vélhetően csak két éjszakát jelentő) angliai utazáson 920 ezer forint volt a szállásköltség, egy tavaly márciusi kétnapos svájci úton 469 ezer forintba, egy tavaly júliusi, szintén kétnapos olaszországi úton pedig 582 ezer forintba került a szállás. Ehhez hasonló nagyságú szállásköltségek még csak megközelítőleg sem szerepeltek más miniszterelnökségi vezetőknél 2012-ben és 2013-ban, pedig többen közülük Lázárral azonos tisztséget viseltek.

Lázár a szerda hajnali közleményében közölte azt is, hogy a “felhasznált kétmillió forintot rögvest az állami költségvetés rendelkezésére bocsátom”. Azt nem részletezte, hogy ezt hogyan és miből teszi meg, illetve hogy miért fizeti ki a rá nem eső költségeket is. Hozzátette, hogy “az elmúlt két évben a legkevesebbet utazó kormánytagok közé tartoztam”, és megjegyezte: “Örülök, hogy a független magyar bíróságok fontosnak tartják, hogy megismerjék utazási szokásaimat.”

Lázár részleteket nem közölt az utazások körülményeiről, illetve arról, hogy mely szállodákban szállt meg, és hogy miért kerültek ekkora összegbe.

A Miniszterelnökség elleni perben a bíró a keddi tárgyaláson részítéletet is hozott. Kimondta, hogy a svájci és az olaszországi utazások esetében a Miniszterelnökségnek részletesebb tájékoztatást kell adnia arról, hogy Lázár János mit csinált a kiküldetései során, és válaszolnia kell azokra a kérdésekre is, hogy mely szállodákban szállt meg, illetve hogyan alakult a szállásköltség a hotelek és az utazások bontásában. Ez a döntés első fokon született meg, így nem jogerős, a Miniszterelnökség dönthet úgy, hogy fellebbez az ítélet ellen.

A Miniszterelnökség az Origo munkatársának kérdéseit az ügy kezdete óta azzal hárította el, hogy Lázár János a külföldi hírszerzést végző Információs Hivatalt felügyelő államtitkárként vett részt az utazásokon.

Az angliai utazásról azért nem született döntés, mert a Miniszterelnökség a per során közölte, hogy erről a kiküldetésről létezik egy minősített irat. A tárgyalás további menete során először az fog eldőlni, hogy ezt miként ismerheti meg a bíró, majd az, hogy a dokumentumból mi hozható nyilvánosságra.