Norvégia: a Kehi nem ellenőrizheti a Norvég Civil Alapot

Vágólapra másolva!
Nincs benne magyar pénz, így Magyarország nem vizsgálhatja - írták a norvégok Lázár Jánosnak.
Vágólapra másolva!

„A magyar kormány szerveinek nincsen ellenőrzési joga az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) felett” – áll abban a levélben, amit a Norvég Civil Támogatási Alapot koordináló, brüsszeli székhelyű Finanszírozási Mechanizmus Iroda (FMO) igazgatója küldött Lázár János államtitkárnak szerdán, válaszul arra, hogy Lázár kérvényezte a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnál a Norvég Alapok felhasználásának vizsgálatát. A 12 programterületből álló alapok egyike a Civil Alap.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára múlt hét szerdán azt mondta, tisztázni akarják, hogy az elmúlt hetekben felmerült magyar kormányzati gyanú megáll-e, miszerint a Norvég Alap hazai felhasználásakor áttételesen politikai szervezeteket, vagy hozzájuk szorosan kötődő civil szervezeteket támogattak. Ezzel Csepreghy egyértelműen a Civil Alap pénzének magyarországi szétosztásáért felelős Ökotárs Alapítványra célzott, amelyet Lázár János korábban azzal gyanúsított meg, hogy az LMP-hez köthető.

A brüsszeli iroda levélről az Ökotárs Alapítvány és Norvégia budapesti nagykövetsége is beszámolt. A levélben a Norvégia, Izland és Liechtenstein által működtetett iroda igazgatója azt írja, a programért közvetlenül a brüsszeli iroda felelős, a támogatott ország pedig „nem vállal sem pénzügyi, sem egyéb felelősséget a program lebonyolításáért”, és a Civil Alapban magyar költségvetési forrás még közvetetten sincsen. Az Ökotárs Alapítvány szerepét a pénzek elosztásában pedig a közvetlenül a brüsszeli irodával aláírt szerződés szabályozza.

A norvég nagykövetség szerint emiatt a Civil Alap és az Ökotárs Alapítvány munkájának vizsgálatára a brüsszeli iroda jogosult és nem a magyar hatóságok. A nagykövetség megjegyezte azt is, hogy rendszeresen ellenőrzik a Civil Alap működését Magyarországon (és más országokban is), a következő vizsgálat éppen ősszel esedékes. Ennek eredményéről pedig tájékoztatni fogják a magyar hatóságokat is.

„Az Ökotárs rendszeres szakmai és pénzügyi beszámolókat küld az FMO-nak, amelyeket eddig mindig megfelelőnek találtak és elfogadtak. Sőt most kezdődött meg az NCTA félidei, külső megbízott által végzett értékelése” – mondta Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója. Móra az Origónak azt mondta, azt az utasítást kapták a brüsszeli irdoától, hogy ne adják át az alappal kapcsolatos dokumentumokat a KEHI-nek, azok ugyanis a brüsszeli irodához tartoznak.

„Nincs takargatnivalónk, együttműködünk minden arra feljogosított ellenőrző szervvel, ugyanakkor a jogalap nélküli, tisztázatlan célú vizsgálódásokat sokkal inkább zaklatásnak, mintsem az átláthatóság biztosítására irányuló tevékenységnek tartjuk” – tette hozzá Móra Veronika.

Lázár János és Norvégia konfliktusáról mindent megtudhat ebben a cikkünkben.