Seszták Miklós lesz a fejlesztési miniszter

vagyonnyilatkozat 2014
Seszták Miklós
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor megnevezte minisztereit. Az egyetlen olyan név, amely a korábbi találgatásokban és nyilatkozatokban nem merült fel, Seszták Miklósé, aki fejlesztési miniszter lesz. Navracsics Tibor kapja a külügyminiszteri posztot, Trócsányi László igazságügyi miniszter lesz.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor bejelentette az új kormány névsorát. A miniszteri posztok várományosairól a kormányfő Kövér László házelnöknek küldött levelet. Ebben jelezte, hogy kiket javasol majd a bizottságoknak miniszterjelölti meghallgatásra. A névsort Havasi Bertalan, a miniszterelnöki sajtóiroda vezetője hozta nyilvánosságra.

Eszerint
• Semjén Zsolt tárca nélküli miniszter
• Pintér Sándor belügyminiszter
• Balog Zoltán az emberi erőforrások miniszter
• Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter
• Hende Csaba honvédelmi miniszter
• Trócsányi László igazságügyi miniszter
• Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter
• Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter
• Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter
• Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter lesz

A nevek többsége nem meglepetés, a korábban kiszivárgott információk alapján lehetett sejteni, hogy kik lesznek az új kormány tagjai. (Erről szóló cikkünket itt találja.) A ma nyilvánosságra hozott névsor alapján mindössze három komolyabb változás lesz a kormányban az előző ciklushoz képest. Martonyi János helyett Navracsics Tibor lesz a külügyminiszter. Navracsics helyét az igazságügyi tárca élén Trócsányi foglalja el. (Róla szóló portrénkat itt találja)

Együtt énekelt Orbánnal

Újdonságnak csak Seszták Miklós jelölése számít, aki Németh Lászlóné helyét foglalja el a fejlesztési minisztérium élén.

Seszták Miklós Forrás: MTI/Kovács Attila

A korábban ügyvédként tevékenykedő Seszták 2010 óta parlamenti képviselő, a KDNP frakció tagja. Akkor lett ismertebb, amikor az ellenzék tavaly februárban azért támadta, mert kiderült róla: olyan céggel állt kapcsolatban, amelynek az érdekeltségébe tartozó társaságok több milliárd forintot nyertek az NFÜ egyik informatikai pályázatán.

Tavaly Seszták vezette azt a bizottságot, amely a felszámolói pályázatokról döntött. A bizottság a döntéssel egy több milliárdos piacot rendezett át, a győztesek közé több olyan cég is bekerült, amely tulajdonosainak állami kötődései vannak, illetve korábban sikerrel szerepelt a trafikpályázaton is. (A győztesekről itt olvashat)

A 46 éves Seszták vagyonnyilatkozata szerint a tehetősebb képviselők közé tartozik: 23 millió forint készpénze, 170 milliós megtakaítása van, ügyvédi irodája tavaly közel 30 milliót termelt. Karrierje a Szabolcs-Szatmár Bereg megyei Kisvárdán indult. A politikus jelenleg is a tagja a település képviselőtestületének. Ügyvédként 2010-ben például a fővárosi Oxygen Wellness Központot is képviselte.

Seszták is szerepelt abban a kormányfő Facebook-oldalára 2012-ben feltöltött videóban, amelyben Orbán Viktor, a kezében pálinkás pohárral Nemcsák Károllyal énekli, hogy a fehérvári huszárok „erre arra jártak, sok kislányt meghágtak”.

Lázár János korábbi tájékoztatása szerint a leendő tárcavezetők bizottsági meghallgatása június 2-án, azaz jövő hétfőn kezdődik, a miniszterek június 6-án tesznek esküt, és várhatóan június 15-ig Orbán Viktor megnevezi az összes államtitkárt.