Vágólapra másolva!
A kishantosi gazdaság szerdán elvesztett egy olyan birtokvédelmi pert, amilyenből kettőt korábban már megnyertek. A Vidékfejlesztési Minisztérium szerint ez az államnak kedvező döntés.
Vágólapra másolva!

"Kishantosnak semmi keresnivalója a földeken" címmel adott ki közleményt csütörtökön a Vidékfejlesztési Minisztérium arról, hogy szerdán a bíróság egy birtokvédelmi perben kimondta, hogy a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Kft.-nek nincs joga az állami földek használatra. A Vidékfejlesztési Minisztérium szerint ez "az állam számára kedvező ítélet", pedig az állam csak közvetve vett részt a perben.

A Kishantosiak hiába pályáztak az általuk 15 éve használt állami földekre, azokat mások nyerték el. A gazdaság nem volt hajlandó átadni a földeket, mire az új nyertesek birtokvédelmi pereket indítottak. Mivel több különállóan nyilvántartott földről van szó, több per is indult, ezek közül az egyik zárult le szerdán első fokon, nem jogerős ítélettel. Néhány hete két másik birtokvédelmi perben a bíróság a kishantosiaknak adott igazat, több másik per még nem zárult le.

"Amennyiben a magyar államnak kedvező hír az, hogy a kishantosi gazdaság megszűnik, akkor igen, igaz a hír" – mondta az Origónak Ács Sándorné, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője. Ácsné szerint az új bérlők által indított, szerdán zárult perben a Nemzeti Földalapkezelő (NFA, ők döntöttek az állami földekre kiírt új pályázatokban) két ügyvéddel is képviseltette magát, akik "beavatkozóként uralták a tárgyalásokat".

A bíróság döntését a Vidékfejlesztési Minisztérium a saját győzelmeként ünnepli, csütörtöki közleményükben azt írták, hogy pénteken rendkívüli sajtótájékoztatót is tartanak az ügyben, ahova elvárják mindazokat, akik eddig "a VM állásfoglalásait kételkedve fogadták".

A kishantosi földek feletti harcról az Origó is rendszeresen írt, eddigi cikkeinket itt találják.