A polgármestereket ültetheti be a Fidesz a fővárosi közgyűlésbe

Vágólapra másolva!
Még az őszi választás előtt módosítaná a Fidesz az önkormányzati törvényt. Az egyik fontos változás az lehet, hogy a Fővárosi Közgyűlésben a listáról választott képviselőket a kerületi polgármesterek válthatják.
Vágólapra másolva!

A hvg.hu információi szerint a Fidesz elnöksége elfogadott egy olyan törvénymódosító-javaslatot, amely szerint a listán választott képviselők helyett ősztől a kerületi polgármesterek ülhetnének be a fővárosi közgyűlésbe.

A cikk szerint az önkormányzati törvényt módosító javaslat már elkészült, és hamarosan a parlament elé kerülhet. A lap úgy tdja, az elnökség azt a javaslatot fogadta el, miszerint a jelenlegi tisztán listás választási szisztéma helyett a 23 kerületi polgármesterből állna a főpolgármester mellett működő testület.

A főpolgármester megválasztásának módja nem változna, továbbra is közvetlenül a budapestiek szavazataival nyerné el mandátumát. A lapnak arról egyelőre ellentmondó információi vannak, hogy hány tagú lenne a közgyűlés helyett létrehozandó testület. Az egyik variáció szerint csak a 23 kerületi polgármesterből állna, egy másik – két napja még ez a verzió élt – azzal számol, a polgármesterek mellett egy kompenzációs listáról még választott képviselők egészítenék ki az új döntéshozó testületet. Egy budapesti forrásuk szerint ebben az esetben például úgy állhatna fel a jelenleg 33 tagú közgyűlés, hogy októberben a választópolgárok a főpolgármesterjelöltekre, mint személyekre szavaznának, emellett pártlistákra is, ennek eredményei alapján pedig összesen további tíz mandátumot osztanának szét.