Ők azok a képviselők, akik lakást kapnak a parlamenttől

képviselő lakásjuttatás
A picture taken on February 8, 2010 shows the building of the Hungarian parliament through the window of Halaszbastya (Fisher Bastillon) on top of the hill of Buda Palace in the Hungarian capital Budapest. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Szállodai szobát és lakásbérlést is fizet a parlament azoknak a képviselőknek, akiknek nincs budapesti lakásuk. Egyelőre 76 képviselő igényelt lakást, köztük többen is vannak, akiknek a jelek szerint 30-40 kilométerről is gondot jelentene bejárni a parlamentbe.
Vágólapra másolva!

Ha Tiffán Zsolt villányi borásznak és fideszes parlamenti képviselőnek egy fárasztó napja van az Országgyűlésben, akkor nem kell még azzal is szenvednie, hogy hazautazzon Baranya megyébe. Ugyanez igaz a Szegeden élő szocialista Szabó Sándorra, aki ráadásul most először került be a parlamentbe.

Mindketten azon 76 képviselő közé tartoznak, akiknek budapesti lakhatását fedezi az Országgyűlés. Olyanok jogosultak erre, akiknek nincs budapesti ingatlantulajdonuk, közeli hozzátartozójuk tulajdonában nincs lakás vagy ház, és igényelték ezt az elhelyezést. Mindannyian választhattak, hogy szállodában vagy bérlakásban laknának, és az Országgyűlés tájékoztatása szerint mind a 76-an a lakás mellett döntöttek.

A listán szereplő MSZP-s Szabó Sándor ugyanakkor azt mondta az Origónak, hogy nem lakást, hanem szállást igényelt a hivataltól, és azt is csak "végszükség esetén" veszi majd igénybe. Például ha egy parlamenti ülés éjfélig tart, és másnap reggel nyolc órakor folytatódik. Amúgy marad továbbra is Szegeden, és onnan jár Budapestre.

A lakásokat az Országgyűlés Hivatala még nem választotta ki, így addig a képviselők – ha ezt kérik – három- vagy négycsillagos szállodában alszanak. Az napról napra változik, hogy épp ki kér szállodai szobát, az Országgyűlés Hivatalának tájékoztatása szerint a 76 érintett képviselő átlagosan 10-15 százaléka 7-10 képviselő alszik szállodában a budapesti tartózkodása idején.

A lakhatási segítségre igényt tartó képviselők listáját az Országgyűlés Hivatala küldte el az Origónak. Ide kattintva megnézheti, hogy melyik képviselő igényelt budapesti lakást. A táblázat a 2014. május 29-ei állapotot mutatja.

A parlament honlapján elérhető vagyonnyilatkozatok alapján a lakást igénylők között valóban csak olyan képviselők vannak, akiknek nincsen budapesti ingatlanjuk. Azt nem tudtuk ellenőrizni, hogy a közeli hozzátartozóik vajon rendelkeznek-e fővárosi lakással, az újonnan a parlamentbe került képviselők vagyonnyilatkozata pedig még nem elérhető.

A listán szerepel Szabó Szabolcs is, aki az Együtt–PM színeiben egy budapesti kerületben, Csepelen szerzett mandátumot. Szabó Szabolcs az Origó kérdésére megerősítette, hogy igényelt képviselői lakást. Ezt azzal magyarázta, hogy bár évek óta Budapesten él, gyulai származású, és a fővárosban csak bérlakása van, saját budapesti ingatlannal nem rendelkezik.

A listán van négy olyan képviselő is, akik mindannyian Budapest agglomerációjában élnek, vagyis akár ingázhatnának is. A listán szereplő képviselők közül a jobbikos Gyöngyösi Márton lakik legközelebb Budapesthez, az alig 15 kilométerre lévő Nagykovácsiban. Gyöngyösi ugyanakkor érdeklődésünkre azt mondta, meglepődött, hogy ő is a lakásigénylők között van. Azt mondta, emlékszik rá, hogy jogi bikkfanyelven, bonyolultan megfogalmazott mondatokban tették fel a kérdéseket arról, kér-e szállodát, kér-e lakást, vagy mindkettőről lemond, és ő 99,99 százalékig biztos abban, hogy ez utóbbinál ikszelt. "Miért kellene nekem lakás, ha Nagykovácsiban lakom?" – tette fel a kérdést, majd megköszönte, hogy megkerestük, és azt mondta, hogy azonnal utánanéz a dolognak.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik országgyűlési frakcióvezető-helyettese Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A fideszes Csenger-Zalán Zsolt szintén igényelt budapesti lakást. Ő a Budapesttől 33 kilométerre lévő Zsámbékon él, ő a település polgármestere is. Csenger-Zalán Zsoltot a mobiltelefonján nem értük el, SMS-ben jeleztük, hogy sürgős interjút kérünk tőle. Egyelőre nem reagált rá.

Az újonnan a parlamentbe került fideszes Bóna Zoltán szintén Budapest szomszédságában él, ő a 36 kilométerre fekvő Dunavarsány polgármestere. Bóna Zoltánt asszisztensén keresztül kerestük meg, az alábbi választ kaptuk: "Képviselő úr a jogszabályban biztosított lehetőséggel élt, amikor jelezte szándékát. Az ügyben döntést még nem hozott, végleges elhatározása előtt minden körülményt mérlegelni fog."

Ezen a térképen megtalálhatók az agglomerációban élő és lakást igénylő képviselők

A fideszes Tessely Zoltán Bicske polgármestere, de a vagyonnyilatkozata alapján a fővárostól 44 kilométerre lévő Csabdiban van lakóingatlana. A politikus az Origo megkeresésére azt mondta, azért igényelt fővárosi lakást, mert az európai ügyek bizottságának alelnöki posztja miatt szüksége lesz rá. A politikus azt mondta, ezzel a pozícióval olyan éjszakába nyúló feladatok járnak együtt, amelyek miatt jogosnak érzi a kérést. Ilyen lehet például egy nagykövetségi rendezvény. Persze van, aki ezekről azt hiszi, hogy csak szórakozás, de ez egyáltalán nem így van – tette hozzá. Tessely azt mondta, még nem került szóba semmilyen egyeztetésen, hogy milyen lakást biztosít neki az Országgyűlés Hivatala, és hogy nem ez volt az előző hónapok gondolkodásának középpontjában. Szerinte erre nyáron a parlamenti szünet miatt nem is lesz szükség, így majd őszre dőlnek el ezek a kérdések.

Havi 187 ezer

A támogatás jogi háttere, hogy az új országgyűlési törvény értelmében a képviselők ebben a parlamenti ciklusban már nem kapnak lakhatási támogatást. Helyette az Országgyűlés Hivatala biztosít számukra budapesti lakást vagy szállást. Erre a törvény szerint háromféle szállás jöhet számításba: az Országgyűlés tulajdonában lévő lakás, bérelt lakás vagy szálloda.

Az Országgyűlésnek jelenleg 14 saját szolgálati lakása van a Balassi Bálint utcában, amelyekben aktív, illetve nyugdíjas dolgozók laknak. Ezekben nem helyeznek el képviselőket, így a gyakorlatban marad a lakás- és a szállodabérlés. Az Országgyűlés havonta maximum a képviselői tiszteletdíj 25 százalékát, azaz 187 ezer forintot költhet az egyes képviselők lakhatására, függetlenül attól, hogy ez bérlakás vagy szállodai szoba, és ebbe a havi rezsiköltségek is beleszámítanak. A lakás legalább 35, legfeljebb 50 négyzetméteres lehet. A képviselők bármikor kérhetik, hogy béreljenek számukra lakást vagy szállodai szobát, vagyis a lakásigénylők jelenlegi 76-os listája is változhat még.

Az Origo részére megküldött tájékoztatás szerint mind a 76 képviselő a parlament közelében kért lakást. Ezt még senki sem kapta meg, a folyamat most ott tart, hogy a hivatal értékforgalmi becslőket küld a szóba jöhető lakásokba, hogy megtudják, tényleg érnek-e annyit, amennyit a bérbeadó havonta elkérne értük.

A lakáskeresésre és szerződéskötésekre a hivatal az FHB Ingatlan Zrt.-t bízta meg. Az erről szóló közbeszerzés május 15-én jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben. Az FHB feladata eszerint az, hogy alkalmas lakásokat keressen 120 budapesti lakóhellyel nem rendelkező képviselő részére, illetve a lakások bérbevételét is elintézze a képviselők számára. A szerződésben azért szerepel ennyi képviselő, mert amikor a szerződést kötötték, akkor még nem lehetett tudni, hogy hány képviselő igényel majd lakást, illetve az is elképzelhető, hogy egy képviselő csak a későbbiekben jelzi, hogy szükségre lenne budapesti lakhatásra. Az FHB Ingatlannal kötött szerződés összege 15 millió forint volt, a képviselők lakhatása mellett azonban a képviselők vidéki irodabérlését is ők intézik.

Ami a szállodai elhelyezést illeti, az Origo részére megküldött tájékoztatás szerint az Országgyűlés még a parlamenti alakuló ülés előtt kötött szerződést az Accor-Pannonia Hotels Zrt.-vel, de jelenleg egy másik szállodalánccal is szerződéskötés előtt állnak. A képviselők az Accor-Pannonia Hotels Zrt.-hez tartozó három- és négycsillagos szállodákat vehetik igénybe. Ehhez a szállodalánchoz tartozik például a Kálvin téri Hotel Mercure vagy a Novotel Hotel a Budapesti Kongresszusi Központ mellett. A parlamenthez legközelebb eső szálloda a Novotel Budapest Danube a Bem rakparton, szemben a Parlament épületével.