Vágólapra másolva!
A Riporterek Határok Nélkül szerint a döntés csapás a független magyar újságírásra.
Vágólapra másolva!

A Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi újságíró jogvédő szervezet német egysége (Reporter ohne Grenzen, ROG) közleményben bírálja Sáling Gergő hirtelen elbocsátását, aki - mint írják - "az Origo.hu nevű, a Deutsche Telekomhoz tartozó független hírportál főszerkesztője" volt.

A szervezet beszámol az előzményekről, miszerint a korábbi hetekben az Origo kritikus cikkeket jelentett meg Lázár Jánosról. Ezután rátérnek arra, hogy hétfő este Sáling Gergő szerződését hirtelen felbontották. A közleményben az is olvasható, hogy az Origo szerkesztősége kedden kifejezte a leváltással kapcsolatos nemtetszését, és arról is, hogy Budapest belvárosában közel ezer ember tiltakozott a döntés ellen. A lap utal arra az interjúra is, amelyben Sáling azt mondta, „nem saját elhatározásából" távozott. Megfigyelők és a szerkesztőség szerint a főszerkesztő menesztésének döntése az említett cikkekre vezethető vissza – írja a ROG.

„Orbán Viktor kormánya legújabb győzelme után szemmel láthatóan további kritikus hangokat hallgattatna el az országban, és a civil társadalomnak is megmutatja, hol a helye" - mondta a ROG szóvivője, Astrid Frohloff Berlinben. „Sáling Gergő főszerkesztő leváltása csapás a magyar független újságírásra, és nem jó jel az ország további fejlődésére nézve" - mondta.

A Deutsche Telekom a ROG-nak eljuttatta állásfoglalását, miszerint az Origo.hu–nál tapasztalható változások belső átstrukturálás eredményei, amelyet a Deutsche Telekom „egyetlen alkalommal sem befolyásolt". A közlemény tisztázza azt is, hogy az Origo.hu a Deutsche Telekom leányvállalatához, a Magyar Telekomhoz tartozik.

A cikk mindezek mellett ír a médiát nyomás alá helyező adóemelésről, a Norvég Alap körüli ügyekről, a közmédiában és az MTI-ben történt átalakításokról; és leszögezi, hogy Orbán 2010-es miniszterelnökké választását követően a magyar sajtó helyzete drámaian romlott.

A Riporterek Határok Nélkül sajtószabadságról készített listáján Magyarország a 64. helyen áll 180 országból.