Szigetvári: Balfaszok voltunk

Vágólapra másolva!
Karácsony Gergelyt jó és alkalmas jelöltnek tartja, mégsem nevezte meg az főpolgármester-jelöltjét Szigetvári Viktor. Azt viszont megerősítette, hogy Bajnai Gordon nem vesz részt a párt napi irányításában. Szerinte az Együtt PM-ből nyitott, egységes, demokratikus pártot kell építeni.
Vágólapra másolva!

Van személyi javaslatunk, de a múlt heti fejlemények annyira megkavarták a dolgokat, hogy nincs szándék senkiben nyilvános üzengetésekkel, pozicionálásokkal rendezni akár a főpolgármesteri, akár bármely kerületi polgármesteri kérdést, mondta Szigetvári Viktor az Indexnek. Az Együtt-PM stratégájának nevezett politikus szerint a választóik nem bocsátanák meg, ha nem tennének érdemi kísérletet, hogy ne Tarlós István legyen a főpolgármester.

"A helyzetet az új önkormányzati törvény tovább bonyolítja. Azt gondolom, hogy június végére lesz ezekre válasz. De ez nem nyilvános játék lesz. A sajtó ezt nem fogja szeretni", mondta Szigetvári, aki Karácsony Gergelyt alkalmas és jó jelöltnek tartja, Bajnai Gordon viszont nem csak jelölt nem lesz, de még a párt irányításában sem akar napi szinten részt venni. Arról viszont nem árult el semmit, hogy ki lehet a párt új frontembere.

Bajnai egy Orbánnal szembeni 2014-es győzelemre a magyar elit körében a legalkalmasabb ember volt, és vállalta is a kihívást, mondta Szigetvári, ám azt is gondolja, hogy az "egész dolog volt végiggondolatlan, és ebben komoly felelősségem van. A rendszerváltás utáni időszak mély válságára adott cinikus és önző fideszes megoldásra, és az erre adott társadalmi reakciókra nem tudtunk kormányzóképes választ adni."

Szigetvári szerint nem volt valódi válaszuk a 2008–2009-ben összeomlott baloldal állapotára sem. „Ez a legkomolyabb kritikám magammal és a pártommal szemben. Az összes többi huzakodás csak következmény. Nem voltunk politikailag és intellektuálisan felkészülve arra, hogyan kellene egy széles választói koalíciót képezni abban a helyzetben, amikor az MSZP-vel is számolni kell.” Szigetvári azt mondta, hogy úgy gondolták, szélesíteni tudják a szavazói kört, de 2014 tavaszán mégis csak minimális mennyiségű szavazót tudtunk együtt behozni, mert az ajánlat elégtelen volt.

Szigetvári szerint Bajnainak 2012-ben érvényes stratégiai javaslata volt a balközép pártok számára, hogy hogyan lehet megkísérelni egy relatíve nagyobb többséget. "Biztos vagyok benne, ha inkább tudtuk volna mi érvényesíteni az akaratunkat, akkor ma több szavazója lenne ennek az oldalnak.
Balfaszok voltunk, nem sikerült, mert belehúzott az Attila egy ügyes, de végül az MSZP-t is tönkretevő hatalmi játékba."

Az Együtt PM legfontosabb feladatának a pártépítést nevezte Szigetvári. Szerinte meg kell szüntetni a három platformot, világos vezetési hierarchiát kell létrehozni, kell egy erős választmány, tagokat kell fölvenni. „Egy nyitott, egységes, demokratikus pártot kell csinálni.” Szerinte az Együtt-nek és a PM-nek egységes politikai erővé kell válnia.