A Fidesz nekimegy a kamupártoknak

Vágólapra másolva!
A Fidesz-frakció azt kezdeményezi az Országgyűlés gazdasági bizottságánál, hogy a testület kérje fel az Állami Számvevőszéket (ÁSZ) az áprilisi parlamenti választáson indult és állami kampányfinanszírozásban részesült összes jelölt és jelölőszervezet gazdálkodásának teljes ellenőrzésére – közölte a fideszes Gulyás Gergely kedden az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A politikus – aki egyben a parlament törvényalkotási bizottságának elnöke elmondta, kezdeményezik, hogy még most, a nyári ülésszakban kérje fel az ellenőrzésre az ÁSZ-t a számvevőszékkel összefüggő ügyekért felelős gazdasági bizottság. Gulyás Gergely felidézte, már a választás előtt jelezték, hogy szigorú elszámolást akarnak majd a kampánytámogatásokkal kapcsolatban, hiszen közpénzről van szó.

A pártok beszámolói a napokban ismertté váltak, és van közöttük néhány olyan tétel, amely "kérdéseket vet fel", ugyanis "azt látjuk, hogy benzinre, szállásköltségre meg néhány perces reklámfilmekre tízmilliókat számoltak el egyes szervezetek" – fogalmazott.

A Fidesz képviselője ezért indokoltnak tartja, hogy az ÁSZ ne csupán a parlamentbe bejutott pártoknál – amelyek esetében kötelező –, hanem az állami kampánytámogatást felvett összes jelöltnél és jelölőszervezetnél folytasson ellenőrzést. A kormánypárt szeretné, ha a vizsgálatnak minél előbb átfogó eredménye lenne – mondta Gulyás Gergely.

Az ÁSZ a múlt héten tudatta: értesítette az országgyűlési mandátumhoz jutott jelölteket és jelölőszervezeteket arról, hogy számvevőszéki ellenőrzés alá vonta őket. A számvevőszék akkor azt is közölte, készen áll arra, hogy kérelem és konkrét bizonyítási indítvány alapján bármely – adott esetben minden – a választáson indult egyéni jelölt, párt vagy nemzetiségi listát állító országos nemzetiségi önkormányzat elszámolását ellenőrizze.