Aknavetőkkel lőtték a luhanszki repteret

Vágólapra másolva!
Aknavetőkkel és golyószórókkal lőtték a szeparatisták kedden a kelet-ukrajnai Luhanszk repülőterénél az ukrán fegyveres erők állásait, utóbbiak azonban visszaverték a támadást – közölte Vladiszlav Szeleznyov, a szakadárok ellen indított, Kijevben terrorellenesnek nevezett művelet szóvivője.
Vágólapra másolva!

A Szeleznyov Facebook-oldalán elhelyezett közlemény szerint a szakadárok nyolc teherautón érkeztek a repülőtérhez a gépkocsikra szerelt aknavetőkkel és nagy kaliberű golyószórókkal. A terrorellenes erők nem szenvedtek veszteséget a támadásban.

Szeleznyov szerint a Donyeck megyei Szlovjanszk városánál a fegyveresek nem hagynak fel a próbálkozással, hogy kitörjenek a biztonsági erők által a település köré vont gyűrűből. A támadások következtében kedden két katona megsebesült.

A szóvivő tájékoztatása alapján az éjjel a Szlovjanszk melletti Kramatorszk repülőterének körzetében három órán keresztül lőtték szakadár fegyveresek a katonák állásait aknavetőkkel.

"A biztonsági erők válaszcsapást mértek, amivel megöltek mintegy 40 zsoldost, és megsemmisítették a fegyveresek aknavetőjét" – áll a közleményben. A szóvivő keddi sajtótájékoztatóján kijelentette: a terrorellenes műveletben részt vevő erők készek biztosítani, hogy a menekültek biztonságosan elhagyják a harcok övezetét.

Petro Porosenko ukrán elnök – miután tanácskozott az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU), a védelmi és a belügyminisztérium, valamint a katasztrófavédelem vezetőivel – utasította a kijevi kormányzatot, hogy hozzon létre biztonságos folyosót Kelet-Ukrajnában azon békés lakosok számára, akik el akarják hagyni a terrorellenes művelet övezetét.