Lázár János százmilliárdokat von el a fővárostól

Vágólapra másolva!
Lázár János lehúzta a listáról a fővárosi uniós projekteket - írta az Index. A lap szerint számos fontos tervezett beruházás maradhat el. A Miniszterelnökség reagált, szerintük a brüsszeli szabályok nem teszik lehetővé több fejlesztési forrás felhasználását a fővárosban.
Vágólapra másolva!

Százmilliárdos forrásoktól eshet el a főváros a következő hét évben – írja az Index. A lap szerint Lázár János kancelláriaminiszter magához vonta a rövid, közép- és hosszú távú fővárosi uniós projekteket, egyúttal le is húzta őket a listáról.

Az Index szerint a lépésnek a következő beruházások esnek áldozatul:

  • a 3-as metró felújítása,
  • a villamosjármű-beszerzés folytatása,
  • a kisföldalatti járműcseréje,
  • a 2-es metró és a HÉV összekötése,
  • a 4-es metróhoz kapcsolódó kelenföldi buszterminál és P+R parkoló.

A lap szerint a 2014–2020 közötti közlekedési operatív programban egyetlen fővárosi projekt sem szerepel. Az elsőrendű közlekedésfejlesztési prioritás a Szeged–Hódmezővásárhely-villamosvonal lett. Többen már Lázár–Tarlós-háborút emlegetnek a Fideszben az Index szerint, Tarlós István állítólag kemény hangú levelet is írt a kancelláriaminiszternek, de bízik abban, hogy Lázár belátja: egy esetleges 3-as metrón történt katasztrófáért ő viseli majd a felelősséget – olvasható az Indexen.

A Miniszterelnökség csütörtök este közleményben reagált az Index állításaira. Azt írták, a brüsszeli szabályok nem teszik lehetővé több fejlesztési forrás felhasználását a fővárosban, ahogy más országokban sem. A Miniszterelnökség szerint a forráselosztás tekintetében "elmentünk a falig", és egy felelős városvezető ebben a helyzetben egyet tehet: Brüsszelbe utazik lobbizni. Azt is közölték, hogy a kormánynak kiemelten fontosak a budapesti fejlesztések, ezért a kabinet élt az Európai Bizottság által felkínált lehetőséggel, hogy a fejletlen régiók rendelkezésére álló forrásokat, a vidéki városok számára elérhető uniós pénzek három százalékát budapesti fejlesztésekre csoportosítsa át.