Orbán számított a zsarolásra a reklámadó miatt

Vágólapra másolva!
A felmerülő érvek kísértetiesen emlékeztetik a bankadó bevezetésére.
Vágólapra másolva!

A reklámadó ügye és a felmerülő érvek kísértetiesen emlékeztetik Orbán Viktort a bankadó bevezetésére, hiszen mindkét terület tabunak számított korábban. A miniszterelnök erről a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában beszélt telefonon Brüsszelből. Azt mondta, amikor döntöttek a reklámadóról, pontosan tudták, hogy zsarolásnak lesznek kitéve, de ez nem ok arra, hogy megváltoztassák a szándékukat. A média válaszreakciójára utalva azt mondta: ha egy parlamenti többség úgy dönt, hogy bizonyos tabukat ledönt, számítania kell a reakciókra, "buta az az ember, aki ezzel nem számol". A miniszterelnök egyúttal jelentősnek nevezte a reklámadóból várható bevételt, a négy év alatt várható 40 milliárd forintot.

Orbán Viktor megerősítette: továbbra is ellenzi, hogy Luxemburg volt miniszterelnöke, Jean-Claude Juncker legyen az Európai Bizottság új elnöke. Kijelentette, hogy bár valószínűleg nagy fölénnyel megválasztják majd Junckert a bizottság elnökének, ő ezt a döntést nem fogja támogatni.

Elvi kérdésről van szó, "szavamat adtam (...) a magyar választóknak, hogy mit fogok képviselni", ettől nem lehet eltérni - indokolta döntését. Magyarázatában megemlítette a "lopakodó" szerződésmódosítást is - azaz hogy a nemzetállamoktól olyan dolgokat vitatnak el, amelyek az alapszerződés értelmében hozzájuk tartoznak -, amelytől Magyarország sokat szenvedett. "Nem érdeke Magyarországnak, hogy ebbe az irányba menjenek tovább a dolgok, és a szavazatommal nagyon világos jelzést szeretnék adni, hogy Magyarország nem fogadja el ennek a gyakorlatnak a folytatását" - mondta.

A kormányfő megjegyezte, Magyarország mellett valószínűleg csak Nagy-Britannia képviseli majd ezt az álláspontot, mások ugyanis különböző megállapodásokkal, alkukkal megváltoztatták véleményüket, amit egyébként rossz gyakorlatnak tart. Orbán Viktor hozzátette ugyanakkor, hogy szerinte mindennek ellenére meg fogja találni Junckerrel az együttműködéshez szükséges közös hangot.