Kastélyt ígért, 85 milliót lopott el a csaló

Vágólapra másolva!
85 millió forintot csalt ki kuncsaftjaitól egy férfi, aki egy kastély megvásárlásával hitegette a kárvallottakat. A pénzt aztán elköltötte vagy kínai bankoknak utalta át. Nem ez volt az első ilyen ügye, 12 évet is ülhet miatta.
Vágólapra másolva!

Csalás miatt vádat emelt a Soproni Járási Ügyészség egy férfi ellen, aki a vád szerint 85 millió forintot csalt ki több embertől egy kastély átépítésének ígéretével. A vád szerint a férfi még 2010 októberében egy gazdasági társaságot hozott létre a bűntény lebonyolításához. Hogy a csalást hitelesebbé tegye, a volt tulajdonosoktól megszerezte a kiszemelt kastély fejlesztési terveit, az átvert befektetőknek pedig felújítást, egészségügyi és wellnessközpont kialakítását ígérte, pedig az ingatlannal kapcsolatban semmilyen jogosultsága nem volt.

A férfi azt hazudta, hogy a beruházáshoz már elnyert 1,5 milliárd forintnyi állami támogatást, egy külföldi befektetői csoport pedig 62 millió euróval támogatná a projektet. A lehívásához csupán az adminisztrációs költségek kifizetésére van szükség, ezt fedezhetnék a magyar üzlettársak – állította a magát sikeres üzletembernek kiadó férfi.

A sértettek hittek neki: országszerte összesen 12 ember utalt neki összesen közel 85 millió forintnyi összeget, euróban és forintban. A büntetett előéletű csaló – akinek egy korábbi bűncselekmény miatt 20 millió forint tartozása volt – a pénzt aztán saját céljaira fordította, elköltötte, kínai bankokba utalta át.

A Soproni Járási Ügyészség a vádlottal szemben jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat, és vádiratában egyebek mellett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt.

Az Origo kérdésére Gál Katalin járási ügyésznő elmondta, hogy az ilyen típusú csalásokért 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztés járhat, ám mivel halmazati esetről van szó, és a férfi korábban is volt büntetve, akár 12 évet is kaphat.