Vágólapra másolva!
Az állam hamarosan átveszi a Fővárosi Csatornázási Műveket és a Fővárosi Közterület-fenntartót is a fővárostól és a külföldi tulajdonosoktól.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) és a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) is rövidesen állami kézbe kerülhet – írja csütörtöki cikkében a Magyar Nemzet a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumra (NFM) hivatkozva.

A tárca a tranzakció részleteiről egyelőre nem adott tájékoztatást, mondván, azok csak a döntések meghozatala után lesznek nyilvánosak. Megerősítette ugyanakkor, hogy cél a vállalatok nonprofit működtetése, a szolgáltatás biztonságát pedig állami cégek tudják garantálni.

Általánossá kell tenni, hogy a jövő közszolgáltató cégei megtermelt eredményüket az üzembiztonság és a szolgáltatási színvonal növelésére, korszerűsítésére fordítsák, emellett profitjuk terhére aktívan vegyenek részt a rezsi további csökkentésében – közölte az NFM.

Az FCSM többségi tulajdonrésze felett jelenleg Budapest önkormányzata rendelkezik, míg 25 százalék plusz egy szavazatú tulajdonhányadát a német Berlinwasser Holding AG, valamint a francia Veolia Environnement S.A. birtokolja. A már jelenleg is nonprofitként működő FKF állami átvételét az a terv magyarázza, mely szerint a közszolgáltatásokat egy nagy állami nonprofit társaságba szervezik – írja az újság.