Mehettek volna Zánkára a tiszafüredi gyerekek

Vágólapra másolva!
A zánkai tábor vezetése felajánlotta a tiszafüredi pedagógusoknak a táborozás lehetőségét. Ehhez a gyerekeknek egy szigorú orvosi vizsgálaton kellett volna átesniük Zánkán, ha bármi gyanús tünetet figyelnek meg náluk, elkülönítették volna őket. Ezt a tanárok és a szülők nem vállalták.
Vágólapra másolva!

Pintér Erika Györgyike, Tiszafüred polgármestere lapunknak elmondta, a zánkai tábor vezetői a tiszafüredi lépfene-gyanú felmerülése után megkeresték az utazást szervező pedagógusokat. A tanároknak azt mondták, csak azzal az egy feltétellel hajlandóak fogadni a gyerekeket, ha azok érkezés után szigorú orvosi vizsgálaton esnek át. Amennyiben akár csak egy gyereknél is bármiféle gyanús tünetet figyelnek meg, a gyerekeket elkülönítik, majd hazaküldik. A tanárok és a szülők a gyerekeket nem akarták kitenni ennek, ezért nem fogadták el a lehetőséget.

Nem volt veszély

Beszéltünk az ügyben Sinkó-Káli Róberttel, az ÁNTSZ Jász-Nagykun-Szolnok megyei tisztifőorvosával, aki megismételte: a lépfene emberről emberre nem terjed, ezért a gyerekek akkor sem tudták volna továbbadni a betegséget, ha fertőzöttek lettek volna.

Az országos tisztifőorvos tájékoztatta a zánkai tábor orvosát arról, hogy a gyerekek nem fertőzöttek, de még ha azok lennének, akkor sem tudnák átadni a betegséget.

A tábor óvatos volt

A tábort szervező Erzsébet-program sajtóosztályáról megkeresésünkre azt a választ kaptuk, a vezetés nem akarta kockára tenni a mintegy 3000 gyermek és felnőtt vendég egészségét, ezért nem fogadták a tiszafüredi csoportot. Ráadásul, amikor erről dönteni kellett, még nem volt biztos, hogy a gyerekek nem fertőzöttek.

"A tábor orvosa azt a szakvéleményt adta, hogy a gyermekekről csak alapos előzetes vizsgálatok után lenne megállapítható, hogy fertőződtek-e a vírussal, ilyen vizsgálati eredmények a döntés meghozatalakor még nem álltak rendelkezésre, ugyanakkor a vasárnapi turnus kezdés miatt szükséges volt a szülők, valamint a kísérők és gyermekek gyors tájékoztatása. Ekkor még nem volt kizárható a gyermekek és kísérőik esetleges érintettsége" - írják.

Később mehetnek a gyerekek

Pintér Erika Györgyike szerint augusztusban pótolhatják a táborozást, ezt az Erzsébet-program sajtóosztálya is megerősítette. A tiszafüredi polgármester ugyanakkor felháborítónak nevezte az eljárást. Elmondása alapján a gyerekek nagy része rászoruló, van köztük olyan, aki még sohasem látta a Balatont. Még ha augusztusban be is pótolják a tiszafüredi gyerekek táboroztatását, nem biztos, hogy ugyanaz az 50 gyerek tud majd menni, akik most lemaradtak. Szerettünk volna beszélni valamelyik érintett gyermek szüleivel, de egyikük sem nyilatkozik az ügyben.

Felelősségre vonást és a tiszafüredi gyerekek nyaralásának pótlását követeli az MSZP.

"A kormány minél előbb intézkedjen, hogy a zánkai Erzsébet-táborból értelmetlenül kitiltott tiszafüredi gyerekek még az idei nyári szünetben visszatérhessenek Zánkára, és bepótolhassák nyaralásukat, a megalázó döntést meghozók pedig távozzanak posztjukról!"

Nincsenek megbetegedések

Sinkó-Káli Róbert elmondta, szombat óta egyetlen beteget sem találtak, és most már nem is számítanak rá. Az elsődleges veszélyeztetettek az állatok gondozói és a vágást, feldolgozást végző személyek voltak. A lépfene ugyanis nyers húsról fertőz a legkönnyebben, amikor a baktérium levegővel érintkezve spórává alakul.

Egyelőre felbecsülni sem lehet, mekkora összeget emésztett fel az ügy, mondta a tisztifőorvos. Az állatok kényszervágása, a fertőtlenítések, a többnapos lokalizációs folyamat költségei mindenesetre számottevőek.

Bírósági ügy lesz belőle

A telep üzemeltetői biztosan bíróság elé fognak kerülni, egyrészt, mert illegálisan végeztek vágásokat, másrészt, mert nem értesítették az állatorvost, amikor látták, hogy több állat megmagyarázhatatlan okból elpusztul.

Felmerül még a Füredi Hableány Bt. felelőssége, akik felvásárolták és a közétkeztetésben felhasználták az illegálisan vágott húst. Kerestük a cég vezetőjét, aki nem akart nyilatkozni, jelenleg jogászával egyeztet, holnap délelőtt tartanak sajtótájékoztatót.