Az LMP-sek túlbeszélik az egész parlamentet

Vágólapra másolva!
Két hónapja alakult meg az új parlament, és már bőven volt idő vitára: Schiffer András például már egymaga majdnem négy órát beszélt, de több mint hatvan képviselő még egyszer sem szólalt meg.
Vágólapra másolva!

Ahogyan az előző parlamenti ciklus egészében, az új Országgyűlés munkájának első két hónapjában is az LMP frakcióvezetője, Schiffer András beszélt a legtöbbször és a legtöbbet plenáris ülésen. Május 6-a óta egyébként a képviselők kétharmada szólalt meg a Házban.

A legaktívabban felszólaló képviselők listáját vezető Schiffer András a tavaszi–nyári ülésszakban 46-szor szólalt fel, összesen 3 óra 47 percben. A megszólalások számát tekintve őt frakciótársa, Sallai R. Benedek követi, majd a kereszténydemokrata Rétvári Bence, az erőforrástárca parlamenti államtitkára következik: előbbi 35, utóbbi 33 felszólalással.

Az öttagú LMP-frakció másik három politikusa is igen aktív volt: Szél Bernadett a 10., Ikotity István a 12., Schmuck Erzsébet pedig a 16. ebben a sorban. Az öt LMP-s együtt összesen csaknem 10 órán át beszélt.
A Fideszből a kormányzati pozícióban lévő képviselők voltak a legaktívabbak: Tállai András, a nemzetgazdasági tárca parlamenti államtitkára 26-szor, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára 16-16-szor, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pedig 15-ször emelkedett szólásra. Közülük egy óránál többet Tállai András és Lázár János beszélt.

Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke eddig kétszer szólalt meg: miniszterelnöki eskütétele után 38 percben, a kormány megalakulásának napján pedig 21 percben.

Az MSZP-ből az újonc Kiss László beszélt a legtöbbször és a legtöbbet: 25-ször, hét perc híján összesen három órát. Utóbbi adattal Schiffer András után ő volt a leghosszabban szónokló honatya. A szocialista frakcióban Kiss Lászlót Bárándy Gergely és Józsa István követi 23, illetve 20 felszólalással, egyaránt két óra feletti összidővel.

A Jobbikban a 24-szer – összesen 2 óra 10 percen át – felszólaló Szilágyi György volt a legaktívabb. A jobbikos sorban utána Novák Előd és Z. Kárpát Dániel következik 20, illetve 18 megszólalással, nagyjából másfél-másfél órás összidővel.

A független képviselők közül eddig négyen kértek szót: az Együtt–PM-ben politizáló Szabó Szabolcs 5-ször, a liberális politikus Fodor Gábor és az Együtt–PM-es Szabó Tímea 4-4 alkalommal, a szintén Együtt–PM-es Szelényi Zsuzsanna pedig 2-szer. Május 6. és július 4. között a 199 képviselőnek pontosan a kétharmada, 133 szólalt fel az Országgyűlésben.