Még mindig nem tudják, hogyan került a Balatonba az úszókat megbetegítő vírus

Vágólapra másolva!
Emberi eredetű calicivírus volt a Balatonban, ez okozta júniusban az úszók megbetegedését. de azt még nem tudják, honnan került a tóba a kórokozó. A víz minősége most kiváló, de csak az ellenőrzött fürdőhelyeken ajánlják a fürdést.
Vágólapra másolva!

A Balaton vízminősége jelenleg kiváló, a júniusi, balatonfüredi úszóversenyt követő megbetegedéseket lokális szennyeződés okozta – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön.

Az úszóversenyt követő megbetegedésekkel kapcsolatban lezárultak a vízvizsgálatok. Az Országos Környezetegészségügyi Intézetben elvégzett elemzések igazolták a humán calicivírus jelenlétét, de azt is megállapították, hogy a szennyeződés szűk területet érintett. A fertőző forrás felderítésére még tartanak a járványügyi vizsgálatok.

A strandok üzemeltetőinek kötelessége, hogy rendszeresen önellenőrző vizsgálatokat végezzenek, a víz minőségét és a strandok higiénés állapotát az egészségügyi hatóság is folyamatosan figyelemmel kíséri, ellenőrzi – írták. A nem kijelölt fürdőhelyeken való fürdőzést a Balaton térségében sem javasolja az ÁNTSZ, mivel ezeken a helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik.

Vagy étel, vagy a megivott víz, vagy a tó

Június 21-én többen megbetegedtek Balatonfüreden a magyar úszás napja keretében rendezett nyíltvízi úszó Európa Kupa-versenyen, illetve a csaknem 3500 amatőr és profi sportoló részvételével megtartott Samsung Olimpiai Úszófesztivál után. Az olimpiai bajnok Risztov Éva mellett a verseny férfi győztesét, Gyurta Gergelyt is kórházba kellett vinni.

A népegészségügyi szolgálat a rendezvény előtt két nappal vett minta alapján versenyre alkalmasnak ítélte a vizet, ám ez alatt a két nap alatt is bármi történhetett – mondta június 24-én a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a Magyar Tudományos Akadémia Balatoni Limnológiai Intézetének hidrobotanikai osztályvezetője, Présing Mátyás. Nagy partszakaszról van ugyanis szó, ahol tömegek fordulnak meg, és intenzív a fürdőélet.

Az Origo június 25-én számolt be arról, hogy a füredi úszóverseny három betegének székletében calicivírust mutattak ki. Paller Judit, megbízott országos tiszti főorvos akkor elmondta: a vírus ételből, az elfogyasztott vízből és a Balatonba került szennyvízből is a betegek szervezetébe juthatott, és hogy utólag meglehetősen nehéz beazonosítani a fertőzés forrását.