Üzenet lehet Osztolykán Ágnes főpolgármesteri jelölése

Osztolykán Ágnes interjú
Pokorni Zoltán, a bizottság fideszes elnöke és Osztolykán Ágnes, LMP-s alelnök szavaz az Országgyűlés oktatási, tudományos és kutatási bizottságának ülésén, ahol Aáry-Tamás Lajost, az oktatási jogok biztosát hallgatták meg 2013. május 13-án.
Vágólapra másolva!
A Demokratikus Koalíció néhány lehulló szavazat miatt veszélyezteti a feltörekvő cigányságot, hozzáállásuknak kárvallottja lehet minden rendes cigány – mondta Schiffer András, az LMP társelnöke. Az ökopárt hamarosan dönthet arról, indítja-e a főpolgármesteri versenyben a párt korábbi oktatáspolitikai szakértőjét, a roma származású Osztolykán Ágnest.  
Vágólapra másolva!

Nem Osztolykán lenne az első roma politikus, aki indulna a főpolgármesteri székért, 2010-ben Makai István, a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke a Roma Polgári Tömörülés jelöltjeként versenybe szállt, de nem sikerült összegyűjtenie a kellő számú, 27 ezernyi ajánlást. Osztolykán Ágnes rövidre fogott nyilatkozatában az Origónak azt mondta, a jelölés mellett szól, hogy az „fricska lenne az egész politikai elitnek”, de parlamenti feladatvállalásában a származása háttérbe szorult. Az LMP az elmúlt négy évben elkerülte azt, hogy Osztolykán Ágnest mint romaügyi megmondóembert mutassa fel, épp ellenkezőleg. Osztolykán Ágnes köz- és felsőoktatást érintő kérdésekben többet vitázott Hoffmann Rózsával vagy Klinghammer Istvánnal, mint mondjuk Kovács Zoltán egykori társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárral. És nem azért, mert a kormány romaügyi politikája nem adott elég muníciót.

A zavart éppen az okozza, hogy Osztolykán főpolgármesteri jelölésében most származása játszik vagy játszhat nagyobb szerepet, bár az LMP álláspontját nem ismerjük, Schiffer András az LMP társelnöke pedig nem akart arról nyilatkozni, milyen ismérvek alapján indítaná Osztolykánt a főpolgármesteri székért. Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet elemzője szerint olyan jelölt szállhat eséllyel versenybe, akit a fővárosban jól ismernek, és alkalmasnak tartanak a város vezetésére. Bár Osztolykán Ágnes szakpolitikusként a parlamentben bizonyított, de nincs városvezetői tapasztalata, és a választásokig hátralevő idő nem teszi lehetővé olyan karakter felépítését, aki eséllyel hívhatná ki Tarlóst - ráadásul Osztolykán jelölésével a baloldal veszítene szavazókat, ami ugyancsak a jelenlegi főpolgármesternek kedvez. Arra vonatkozóan, hogy előny lehet-e Osztolykán Ágnes roma származása, az elemző nemmel válaszolt, mint ahogy nem tartotta relevánsnak azt sem, hogy Osztolykán Ágnes fővárosi indítása lenne Pásztor Albert miskolci jelölésének inverze.

Osztolykán Ágnes az oktatási bizottságban, 2013-ban Forrás: MTI/Földi Imre

Üzenet lehet Osztolykánból

Nem vitás, hogy Osztolykán Ágnes tapasztalt és elkötelezett értelmiségi, az viszont vitatható, hogy miért pont Budapesten és Tarlós ellenében indítja őt az LMP, ha igaz a jelölés – mondta az Origónak Forgács István romaügyi szakértő. A jelölés önmagában is Osztolykán Ágnes karrierjének egyik csúcsát jelentheti, a magyarországi cigányoknak meg azért lehet fontos, mert azt üzeni, „elég volt a három osztályt végzett, kétes erkölcsiségű politikusokból”, rátermett és képzett roma politikusok tölthetnek be fontos pozíciókat.

Az LMP elnyerheti a fővárosban a DK és az MSZP elvesztett szavazóit

Nem valószínű, hogy direkt összefüggés lenne Osztolykán lehetséges főpolgármesteri jelöltsége és az MSZP–DK-kettős által támogatott Pásztor Albert miskolci jelöltsége között – mondta az Origo kérdésére Magyar Kornélia, a Progresszív Intézet elemzője, hozzátéve, a miskolci bejelentést megelőzte az LMP potenciális jelöltjéről szóló információ kiszivárgása, hovatovább állítólag hónapok óta forog a neve a párt köreiben. Magyar szerint ugyanakkor jól rezonál a roma integrációban jártas politikus nevének felmerülése a Pásztor-botrányra, hiszen a DK, de valamelyest az MSZP budapesti szervezetében és valószínűleg szavazóbázisában is feszültséget okoz a két baloldali párt kiállása az integrációt ma is tagadó, korábban pedig egyenesen „cigánybűnözésről” nyilatkozó miskolci rendőrkapitány jelölése. Azaz az LMP ezzel a lépéssel Budapesten megnyerheti azokat, akiket a DK és az MSZP elveszít, bár ebben a versenyben az Együtt-PM-mel is számolnia kell az ökopártnak.

Osztolykán Ágnes a Lehet Más a Politika frakcióülésén a Képviselői Irodaházban Forrás: MTI/Földi Imre

Magyar Kornélia szerint Tarlós Istvánnal minden jelöltnek nehéz dolga van, hiszen az utóbbi négy évben a fővárosi ellenzék nem sokat tett azért, hogy megteremtse a főpolgármesterrel szembeni leváltóhangulatot, pedig okot és lehetőséget szolgáltatott eleget. Ebből pedig az következik, hogy a karakterek különbözőségére, kontrasztjára lehet építeni a jelöltállításnál. A főpolgármester konzervatív, kissé unalmas, szürke és bizonyos szempontból apolitikus (nem civil) karaktere mellett egy karcos, határozott, erősen politikus jelöltnek lehet igazán esélye. Osztolykán ennek részben eleget tesz, hiszen már pusztán azzal, hogy nő és roma, kitűnik a jelöltek közül. Az, hogy Osztolykán Ágnes mennyire lesz képes határozottan és erős politikusként fellépni, a következő hónapokban dől el.

Néhány lehulló szavazat miatt veszélyezteti a cigányokat a DK

Amíg az elmúlt négy év alatt csak a Jobbik beszélt „cigánybűnözésről” és Orbán Viktor kormányfő is határozottan antifasiszta pozíciót vett fel, addig a Demokratikus Koalíció néhány lehulló szavazat miatt veszélyezteti a feltörekvő cigányságot, hozzáállásuknak kárvallottja lehet minden rendes cigány – válaszolta újságírói kérdésre Schiffer András pénteken. Arra a kérdésre, hogy Osztolykán Ágnes lesz-e az LMP főpolgármester-jelöltje, azt mondta, lehetséges.

És akkor Schiffer elküldte a „demokratákat” a p*csába

Az LMP társelnökénél Eörsi Mátyás, a Demokratikus Koalíció országos bizottságának tagja csapta ki a biztosítékot azzal, hogy azt mondta „statisztikailag létezik romabűnözés”.

Schiffer a Facebookon azt írta, az elmúlt négy évben, a dékás trollkommandó és "értelmiségi" támogatóik minduntalan rám támadtak, mert szóba állok jobbikosokkal, sőt fontosnak is tartom, hogy szóba álljak velük. Az EP-választás hajrájában a déká nevű képződmény szócsöve egyenesen náciszimpátiával vádolt. Erre tegnap kiáll Eörsi Mátyás dékás (ex-szadeszos) politikus, és a romabűnözésről delirál valamit. Így, sunyin, romabűnözés...na, nem cigánybűnözés, hiszen az a csúnya nácikok sajátja, ők pedig mégiscsak demokraták, vagy mik. Na most van az, kedves "demokraták", hogy elmentek a büdös ***-ba, mindahányan”

Eörsi a Demokratikus Koalíció miskolci polgármesterjelöltjét, Pásztor Albert volt rendőrfőkapitányt igyekszik legitimizálni, aki korábban szintén beszélt „cigánybűnözésről". Egy 2009-es sajtótájékoztatón azt mondta, „a miskolci közterületi bűncselekmények elkövetői cigány emberek, kisebbségi nemzettársainkkal nem megy az együttélés. Ennyi”. Kijelentése miatt Bencze József, az ORFK vezetője leváltotta posztjáról Pásztort, majd az azt követő szimpátiatüntetés után – Miskolc szocialista polgármestere, Káli Sándor, a helyi SZDSZ, Fidesz-KDNP és a Jobbik is kiállt Pásztor mellett – visszahelyezte pozíciójába.

Pásztor jelöléséről Eörsi a napokban azt mondta, "Pásztor Albert mindenben megfelel azoknak az értékeknek, amelyek a Demokratikus Koalíciót jellemzik".

Nem bántani senkit

Keressük, hogyan lehet mondani az igazat, valódit, de úgy, hogy ne bántsunk meg senkit – mondta a volt miniszterelnök pártja szombati rendezvényén, miután a résztvevők egy része bántalmazta a cigányozás ellen demonstráló Gulyás Mártont. Ezzel kimondatlanul is arra utalt, hogy a DK azt a rendőrkapitányt jelölte polgármesternek Miskolcon, aki korábban azt mondta, hogy bizonyos bűncselekményeket csak cigányok követnek el a városban. A lépés sok baloldali kritikát váltott ki, a DK-sok azonban megvédték döntésüket, némelykor cigánybűnözésről beszélve. Felelősek vagytok szavaitokért, mert azok saját életre kelnek – figyelmeztette párttársait az elnök. – Én csak tudom – tette hozzá.