Lendvai Ildikó: Nem ugyanazok vagyunk!

Horn Gyula születésnapja, MSZP, szocialisták, Lendvai Ildikó
Vágólapra másolva!
Hogyan lehet alkalmassá tenni az MSZP-t vezető szerepre? E kérdésre keresi a választ a szocialisták "nagy öregjeiből" alakult Deák Ferenc-kör.
Vágólapra másolva!

A kiáltványukat aláíró huszonegy egykori vezető szocialista politikusból tizennégyen nem vállalnak pozíciót az új MSZP-ben – jelentette ki az Origónak Lendvai Ildikó, a Deák-kör egyik tagja. Ellenben terveik szerint vitát generálnak, és új programot állítanak össze, amely reményeik szerint első helyre juttatná az MSZP-t a baloldali pártok versenyében.

Lendvai Ildikó Fotó: Magócsi Márton [origo]

Be akarják indítani az MSZP-t

A kiáltványban olvasható programelemek zöme ismert, ilyen például a feltétel nélküli alapjövedelem, a mélyszegénységben élők támogatása, illetve a romák integrációja. Hasonlóan ismertek a Deák-kör alapítói, a többiek között Szekeres Imre, Veres János, Kökény Mihály vagy Juhász Ferenc. „Nem ugyanazok vagyunk” – mondta Lendvai, ezzel hangsúlyozva, hogy az egykor meghatározó, vezető szocialisták nem pozícióra utaznak, hanem azt akarják, hogy „valami beinduljon” az MSZP megújulása érdekében.

Új arcok is előkerülnek

Ennek érdekében azt szorgalmazzák, hogy a tisztújításon indulók pályázata ne csak a küldöttek, hanem a teljes pártközösség számára legyen nyilvános, de azt is, hogy az elnökség kétharmadát ne országgyűlési képviselők alkossák. Lendvai a Deák-kör ezt támogató fiatal politikusai között említette Márton Roland székesfehérvári, Tüttő Kata és Lendvai Anna fővárosi képviselőket.

A mozgalom minden

Az MSZP július 19-én tart tisztújító kongresszust, itt kedvező fogadtatásra számít a Deák-kör, az őszi önkormányzati választásokig Lendvai nem számol szavazatokban mérhető javulásra, a végcélt pedig a "párthierarchia semmi, a mozgalom minden” mottóval határozta meg.

Szanyinak Brüsszelben van dolga

Szanyi Tibor visszautasításával kapcsolatban – Szanyi bejelentkezett az elnökhelyettesi tisztségre, de nem kapta meg a bizottsági tagok egyharmadának támogatását – azt mondta, hogy a képviselőnek az EP-ben van feladata, továbbra is a szocialisták meghatározó arca marad, és egyébként sincs Szanyi nélküli MSZP.

Nagy szerepe lesz az utcai politizálásnak

Lendvai szerint az MSZP megújulásában a jövőben nagy szerepe lesz annak, hogy milyen kapcsolatokat tartanak fenn a velük szolidáris mozgalmakkal, civilszervezetekkel, de annak is, hogy a beszűkült parlamenti politizálást ellensúlyozva jól használják fel az utcai politizálás lehetőségét, amely semmiképpen nem csúszhat át „útszéli politizálásba”.