Vége a főpolgármester-jelölti castingnak

baloldal, főpolgármesteri választások, horváth csaba
Horváth Csaba tűnik a legesélyesebbnek arra, hogy közös ellenzéki jelöltként legyőzze Tarlós Istvánt.
Vágólapra másolva!
Vége az ellenzéki oldalon hónapok óta folyó főpolgármester-jelölti castingnak, mivel mondhatni elfogytak az MSZP-s Horváth Csaba mellől a potenciális versenytársak. Pontosabban az látszik, hogy ő tudná leginkább megszorongatni Tarlós Istvánt. A szocialisták, a DK és az Együtt-PM ma este is tárgyal az együttműködésről, de sok függ még a jövő heti, a fővárosi választási rendszer elleni kifogásokról szóló AB-döntéstől is.
Vágólapra másolva!

Politikai egyeztetés folyamatosan van az őszi önkormányzati együttműködésről az Együtt-PM, a DK és az MSZP között, de főpolgármester-jelölti castingolás jelenleg nincs - értesült a szerdán, késő este folytatódó tárgyalások állásáról az Origo. Noha az idő sürget, és egyes hírek szerint akár már ma megállapodásra is juthatnak a felek, forrásaink szerint ez egyelőre csak elvi egyezség lehet, végleges megállapodásra csak a jövő héten van esély.

A Fidesz újraindítja Tarlós Istvánt, az ellenzék közös ellenjelölttel győzné le Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Ennek oka, hogy várhatóan csak a jövő hétfőn dönt az Alkotmánybíróság (AB) a fővárosi választási rendszert alaposan átíró, nemrég elfogadott törvénycsomag rendelkezéseit támadó ellenzéki indítványokról. A testület döntésétől függően - megsemmisítenek-e bizonyos változtatásokat, vagy sem - alapjaiban változhat a fővárosban a kormánypárti túlsúlyt megtörni készülő ellenzéki pártok stratégiája.

Jobbára egyetértenek a pártok

A felek álláspontját értesüléseink szerint a legtöbb kérdésben sikerült összehangolni, tehát a helyzet közel van ahhoz, hogy meg is állapodjanak az októberi választáson való indulás részleteiben, ám néhány technikai, stratégiai kérdéssel meg kell várni az AB-döntést.

Nyitott kérdés például még az, hogy teljes vagy részleges, úgynevezett koordinált összefogással lehet-e nagyobb sikert elérni ősszel. A kerületek túlnyomó többségében, helyi szinten már megállapodtak a közös indulásról, jelöltről, listáról is.

A jelöltek 90 százalékában forrásaink szerint egyetértés van, tehát döntően már nem személyi kérdéseken kell vitázni, hanem a szavazatmaximálás szempontjából technikainak számító lépéseket kell összehangolni.

Az Együtt-PM hátrébb lépne

Noha a tárgyalódelegációk - az esti egyeztetésen az Együtt-PM részéről Szigetvári Viktor, a DK-tól Gyurcsány Ferenc, míg az MSZP-től Kunhalmi Ágnes és Horváth Csaba - annak a formáját keresik, hogyan lehet a választó számára a legerősebben jelezni az egységet, az Együtt-PM információink szerint ezt részleges együttműködéssel is biztosítottnak látja, míg a többiek teljes összefogást sürgetnek.

Az Együtt-PM álláspontja az, hogy indítsanak ősszel közös főpolgármester-jelöltet a fideszes Tarlós István ellen, legyenek közös kerületi listák, a polgármesterjelöltek mezőnye legyen koordinált, és állítsanak külön fővárosi kompenzációs listát a pártok.

Kifulladt a városvezető-casting

A még tisztázatlan kérdések tehát a legkevésbé a közös főpolgármester-jelöltet érintik, de mivel a felek csomagban kívánnak dönteni az együttműködésről, még ez sem végleges.

Horváth Csaba lépéselőnyben van a közös jelöltségért, miután riválisai elfogytak Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Információink szerint lecsengőben van a jelöltválogatás, egyelőre "elfogytak" a nevek. Úgy tudjuk, Horváth Csabán kívül - aki továbbra is az MSZP főpolgármester-jelöltje - nincs "a kalapban" más, aki a felmérések szerint is fajsúlyos kihívója lehetne Tarlós Istvánnak.

Úgy tudjuk, az elmúlt napokban-hetekben kiszivárgott, de valójában már jóval korábban felmerült nevek is lekerültek emiatt a lehetséges aspiránsok listájáról. Így Magyar György ügyvéd és az egykori MDF-es Katona Kálmán is, aki 2006-ban indult el Demszky Gábor ellen, ám mindössze 6 százalékos eredményt ért el.

Persze később még felmerülhetnek újabb nevek, de az idő szűkös, a megegyezés sürgető, hogy a pártok elkezdhessék a felkészülést, majd a kampányt az önkormányzati választásra.