Lázár egykor a civilek oldalán állt

Vágólapra másolva!
Lázár az ezredfordulón a Magyar Helsinki Bizottság börtön- és fogdamegfigyelő programjának tagjaként büntetés végrehajtási intézeteket látogatott, többek között járt a szegedi Csillag börtönben is.
Vágólapra másolva!

Lázár János a Magyar Helsinki Bizottság emberi jogi megfigyelője volt, és az elítéltek jogainak érvényesülését ellenőrizte - számolt be a 444.hu. Az 1989-ben alapított, az emberi jogok védelmével foglalkozó Magyar Helsinki Bizottság 2000 áprilisa és 2001 januárja között kilenc magyarországi büntetés végrehajtási intézetben vizsgálódott.

A börtönlátogatások eredményéről egy kötet is megjelent „Kettős Mérce - Börtönviszonyok Magyarországon" címmel. A kötet az első Orbán-kormányban is belügyminiszteri posztot betöltő Pintér Sándor irányítása alatt működő börtönök belső viszonyait elemezte kritikus hangvételben. A közreműködők között feltűnik Lázár neve is.

Lázár pálfordulása

Az utóbbi időben azonban Lázár János a civilek ellen fordult, mert, állítása szerint, azok külföldi pénzből az ellenzék politikai céljait támogatják. A harmadik Orbán-kormányban a Miniszterelnökséget immár miniszteri rangban irányító Lázár vezetésével indult támadás első számú célpontja a Norvég Civil Alap.