Fél befejezni a kormány a megszállási emlékművet?

a német megszállási emlékmű oszlopai, szabadság tér
Vágólapra másolva!
Két hónapja majdnem kész a Szabadság téri emlékmű, őszig mégsem adják át.
Vágólapra másolva!

Ne csak halogassa a kormány a botrányos Szabadság téri emlékmű átadását, hanem fújjon teljes visszavonulót, és tegyen le a történelemhamisítási szándékról – reagált a tervezett '44-es német megszállási emlékmű átadásának várható további halasztására a szoborcsoport elleni civil akció egyik szervezője. Magyar Fruzsina hozzátette: illúzióik azért nincsenek, szerinte az Orbán-kormány – ahogy mást is –, ezt a szándékát is tűzön-vízen át keresztülviszi, úgyhogy a tüntetők is maradnak.

Demonstrálók az emlékmű munkaterületén a Szabadság téren áprilisban. Forrás: MTI/Beliczay László

"Ma lesz századik napja, hogy folyamatosan jelen vagyunk a téren, és demonstrálunk az elátkozott emlékmű és a kormány hazug történelemszemlélete ellen, akciónkat pedig nem hagyjuk abba, továbbra is folyamatos lesz a jelentétünk a téren" – mondta Magyar Fruzsina. Jelezte: elfogadhatatlannak tartják, hogy – ha igazak a hírek –, a kabinet igyekszik majd "kozmetikázni" a vitatott szoborcsoporton, de a szervező úgy véli, a kompozíció vagy a felirat módosításával sem lehet jóvátenni a történelemhamisítást.

Kivárásra játszanak

Kérdésünkre az V. kerületi önkormányzat egyelőre nem erősítette meg a Népszabadság értesülését, miszerint augusztus 31-ig meghosszabbították az építkezés területfoglalási engedélyét, vagyis elvileg további másfél hónappal kitolták az emlékmű befejezésének várható időpontját.

Arra sem válaszolt a Rogán Antal fideszes polgármester vezette – tavasszal, kormánypárti többséggel az emlékműre engedélyt adó – kerület, hogy mi a csúszás oka, mi gátolja a befejezést. Érdeklődtünk Kurucz Éva kormányszóvivőnél is, hogy mikorra tervezik a befejezést és az avatást, de nem kaptunk választ.

Mulasztott a kormány

A hatályos kormányhatározat a befejezés határidejének május 31-i határidőt kötött ki, és bár azóta másfél hónap eltelt, nem módosították a kormánydöntést. Ezt korábban megtették, amikor a március 19-i eredeti határidőt megváltoztatták. Arra a kérdésünkre, hogy a mulasztásért ki a felelős, a Kormányszóvivői Iroda nem válaszolt.

Régóta majdnem kész

A halasztás technikai okokkal nehezen magyarázható. A csaknem 300 millió forintba kerülő szoborcsoport ugyanis majdnem két hónapja kész. A mélygarázs támfalának megerősítése és az alapzat elkészítése után még május közepén a helyükre emelték a munkások a kompozíció részét képező oszlopokat.

Az oszlopok már régóta a helyükön vannak, a szobor bronz főalakja hiányoznak
Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Már csak a timpanon és a két főalak – a Magyarországot jelképező Gábriel arkangyal és a Németországot szimbolizáló birodalmi sas – beemelése várat magára. Ezek is készen vannak, de egyelőre az alkotó, Párkányi Raab Péter raktárában várják, hogy a helyszínre szállítsák őket. A hiányzó elemek beemelése szakértők szerint egy napot venne igénybe, tehát ez aligha akadálya a befejezésnek.

A tüntetők panasza már Washingtonban van

A Szabadság téren tüntetők eközben azt mondják, nem hagyják magukat megfélemlíteni, bár szerintük az ellenük indított több hatósági eljárással, nyomozással ez lenne a hatalom célja. Magyar Fruzsina szerint ezek az eljárások politikai természetűek, mondvacsináltak, és nincs jogi, erkölcsi alapjuk. Emiatti panaszuk már Washingtonban, a Helsinki Bizottság előtt van.

Nemrég például 50 ezer forintos pénzbírsággal sújtották többüket is garázdaság miatt. Mert megpróbálták megbontani a munkaterületet határoló kordont, ám végül nem rongálták meg, nem döntötték le.

Mások ellen hatósági intézkedéssel szembeni ellenszegülés miatt indult eljárás. A tüntetők ugyanis szó szerint a szoborcsoport "útjában" álltak, és április végén a rendőrök kicipelték őket a munkaterületről, ahová a kerítés ellenére bejutottak, és nem voltak hajlandóak maguktól távozni.

Amikor még könnyú volt kordont bontani - azóta megerősítették, több a rendőr is Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Más demonstrálók pedig „falfirkálás" miatt kaptak ügyészségi megrovást, mert tavasszal festékszóróval "üzentek" a kordont borító molinón. Magyar Fruzsina férje, Mécs Imre – egykori '56-os halálraítélt, későbbi parlamenti képviselő – például azt fújta a molinóra: "1848-1867-1956-1989 Vissza a demokráciát!"

Veszíthet Magyarország

Már eljuttatták a Szabadság tériek Nagy-Britanniába azt a petíciót, amelynek ezernél is több aláírója tiltakozik az ellen, hogy jövőre Magyarország átvegye a szigetországtól a holokauszt emlékezetéért felelős nemzetközi szervezet, az International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) soros elnökségét.

A tiltakozók nincsenek egyedül véleményükkel, hogy erre az emlékmű és az idei holokauszt emlékévet övező botrányok miatt Magyarország „nem méltó". Az IHRA 30 másik tagállama közül több is tiltakozik a magyar elnökség ellen. A jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ is jelezte már Nagy-Britanniának: helyteleníti, hogy a jövőben az a kormány képviselje a szervezetet, amely szerintük többször megsértette azt a megállapodást, amely a tagországokat a holokauszt alapos és tárgyszerű bemutatására kötelezi.