A molesztálás generációkon át rombol

molesztálás ügy megszólalók
Székely László
Vágólapra másolva!
Akiket fiatalkorukban szexuálisan zaklattak, azok úgy érzik, ők is megtehetik ezt másokkal, még a saját gyermekeikkel is. Egy budapesti elitiskola, akkori nevén a Ságvári volt magyartanáráról a napokban derült ki, hogy tinédzser fiúkkal és lányokkal létesített szexuális kapcsolatot. Sipos Pál ügyében az ombudsman leszögezte, ha valaki tud későbbi esetekről, és bejelenti a hivatalánál, akkor vizsgálatot rendel el.
Vágólapra másolva!

Túl sok a kérdőjel

"Intőt soha nem kaptunk. Ha nem készültünk az órára, akkor az igazgatóhelyettesnél kellett jelentkeznünk azzal a szöveggel, hogy szeretnénk futni egy iskolakört" – emlékszik vissza Sipos Pálra egykori tanítványa. A neve elhallgatását kérő férfi derűsen mesél a magyartanárról. "Nem felejtem el, hogy Jókai Mór A kőszívű ember fiai című regényét három Rejtő Jenő-könyvvel válthattuk ki" – folytatja a nosztalgiázást az akkori nevén Ságvári Endre Gyakorlóiskola volt tanulója. "Tudja, ő egy olyan oktató volt, aki gondolkodásra serkenetett minket, elsősorban a kreativitást értékelte, de a tananyagot is megkövetelte." Mit érzett, amikor megtudta, hogy ő lehet az a bizonyos magyartanár? – kérdezem az iskola öregdiákjától. "Szörnyen megdöbbentem" – kapom a választ. "Nézze, ambivalens érzéseim vannak. Ha ez valóban igaz, akkor természetesen elítélem, ugyanakkor nehezen tudom elhinni."

Vizsgálatot kezdeményezne az ombudsman

Székely László

Szerettük volna megtudni, hogy a történtek kivizsgálására milyen jogi lehetőségek adottak. Elsőként az ombudsmanhoz fordultunk a kérdésünkkel. "1989 előtt történt ügyekben nincs hatásköröm, van egy ilyen szabályozás" – szögezi le Székely László. Sipos Pál később, a kilencvenes években a közszolgálati televízióban gimnazistákkal is dolgozott együtt, például a Repeta szerkesztőjeként. A 444.hu írásában utalnak arra, hogy tévésként is közeledett a fiatalokhoz. Ezt az egykori magyartanár a portálnak cáfolta.

"Ha nekem bejelentik azt, hogy az ifjúsági műsorok készítésekor szexuálisan zaklatta, molesztálta a tinédzsereket, akkor azonnal értesítem a rendőrséget, és elrendelem az ügy kivizsgálását" – jelentette ki az ombudsman. "Hogy a bejelentés megtörténjen, a lehető legjobb eszköz a nyilvánosság, így komoly esély van arra, hogy beindul egy társadalmi vita, párbeszéd a témában" – vélekedik Székely László, aki elmondja azt is, hogy ha igazak az állítások, akkor nagyon súlyosnak tartja az esetet.

Siposnak a nyilvánosság elé kellene állnia

Veiszer Alinda

"Neki köszönhetem a karrierem" – vallja be Veiszer Alinda. Sipos Pál a Zárórának volt a felelős szerkesztője, a műsort pedig Veiszer Alinda vezette. "Az első interjútól az utolsóig mindet neki köszönhetem". Már napok óta ezt az ügyet rágják a régi kollégákkal. "Azt beszéltük, hogy egyikünk sem látta annak a jelét, hogy képes lenne ilyen cselekedetekre" – mondja. Az eset megrázta a köztelevízió korábbi munkatársát, mert akkoriban egy másik embert ismert meg benne. "Ha a leírtak igazak, akkor teljes mértékben elítélem, hiszen amit elkövetett, az bűn. Szerintem az lenne a legjobb, ha kiállna a nyilvánosság elé, és válaszolna a kérdésekre" – fogalmazza meg véleményét a televíziós újságíró.

Nem egyértelmű az elévülés

Pelle Andrea

Egy-egy ilyen eset kapcsán a témában megjelent írásoknak, híradásoknak is súlyuk van. Az igazságszolgáltatás idevonatkozó passzusaiban Pelle Andrea ügyvéd segít kiigazodni. "Akár egy cikk alapján is indíthat eljárást a rendőrség" – mondja a szakember. "Ugyanakkor ez nem jellemző, csak kirívó, nagy horderejű ügyekben, és olyankor is mérlegelés kérdése, hiszen egy ilyen írás nem számít hivatalos forrásnak, jogi kifejezéssel élve tudomásszerzésnek. Nagyon pontos, részletes leírásokra van ugyanis szükség, ami adott esetben bizonyítékként is szolgálhat" – indokolja válaszát az ügyvéd. "Így most azt tudom mondani, hogy az a legbiztosabb, ha valaki feljelentést tesz."

Felhívja a figyelmet arra is, hogy kiskorú veszélyeztetése esetén a bejelentőnek nem kell érintettnek, sértettnek lennie, az is elég, ha tudomása van az esetről vagy esetekről. "Az új Btk. szerint a megrontás, azaz szexuális visszaélés esetében bárki tehet feljelentést, a nyomozás elrendeléséhez nincs szükség magánindítványra. Ha felmerül a gyanú, hogy a magyartanár későbbi munkahelyén, a köztelevízióban a sértettek között volt esetleg 14 év alatti személy, akkor megrontás miatt az eljárás kezdetét veheti, hiszen ez esetben az elévülés már nem egyértelmű. Erre azonban csak akkor lenne esély, ha egy érintett feljelentést tenne" – összegzi a lehetőségeket Pelle Andrea. Ha viszont csak gimnáziumi ügyek vannak, nem lehet semmit tenni az elévülés ellen, derül ki az Országos Rendőr-főkapitányság szerkesztőségünknek küldött válaszleveléből.

Sajnálják a „fickót”

"Felült az asztalra, és úgy tartotta meg az órát Sipos tanár úr. Erre tisztán emlékszem, hiszen mindig az első padban ültem" – gondol vissza iskolaéveire a mai nevén ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumának egy másik öregdiákja. "Nézze, ez akkoriban nagyon egyedinek számított". A pedagógus módszerei új színt vittek a meglehetősen szigorú, konzervatív intézmény megszokott mindennapjaiba. Kiosztotta a vers szövegét, de a költő nevét nem árulta el. Arra a diákoknak kellett rájönniük. És ez csak egy példa a házi feladatok közül. A férfi, aki azt kérte, ne írjuk le a nevét a sajtóban megjelenteket nehezen hiszi el. "Őszintén mondom önnek, én sajnálom ezt a fickót" – mondja.

Tévésként is kiváló szakember volt

Sipos Pál több volt munkatársát is felkerestük, köztük "Galambot" is. Nem volt napi kapcsolatom vele – szögezi le a közszolgálati televízió azóta már megszűnt Kultúrház című magazinjának korábbi műsorvezetője.

Galambos Péter Forrás: MTI/Kálmándy Ferenc

Galambos Péter sokáig gondolkodott azon, hogy adjon-e egyáltalán interjút.

"Nézze, én csak azt tudom elmondani Paliról, hogy ő egy kiváló szakember"

Veszélyben lehetnek az áldozatok gyermekei

Kapusi Gyula

Ha Sipos Pál valóban molesztálta, szexuálisan zaklatta a gimnazista korú fiatalokat, akkor egy újabb kérdés is felmerül a témában. Hogyan képes ilyen tettekre egy mindenki által nagyra becsült, karizmatikus és intelligens ember?

A legújabb kutatások szerint biológiai alapjai lehetnek annak, ha valaki az éretlen partnerekhez vonzódik.

A pszichológiában pedig számos elmélet létezik a jelenség megválaszolására. Kapusi Gyulának, amikor elolvasta a témában megjelent cikkeket, Böszörményi-Nagy Iván magyar-amerikai pszichiáter gondolatai jutottak először az eszébe. Elmélete szerint azok, akiket életükben igazságtalanság ér, úgy érzik, joguk van arra, hogy ugyanazt ők is elkövessék másokkal szemben. Magát a tettest is zaklatták 12 és 14 éves kora között. Tehát, félő, hogy megismétlődik a cselekedet – figyelmeztet Kapusi. "Ezért mondom azt, hogy a ma már felnőtt sértettek gyermekei is könnyen áldozatokká válhatnak" – hangsúlyozza a szakpszichológus, családterapeuta. Ez fizikai bántalmazás, szexuális zaklatás vagy érzelmi zsarolás formájában is megnyilvánulhat. Az iskola akkori vezetésének hozzáállása is felháborítja a szakembert. "Hiszen hallgattak. Fontosabb volt számukra az intézmény presztízse, mint a gyerekek megmentése" – vélekedik Kapusi Gyula.

A magyartanár mítosza

Kalamár Hajnalka

Az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumtól érdemi visszajelzést nem kapott a szerkesztőségünk. Egy közleményt azonban kiadtak, amelyben az állt, hogy megdöbbenéssel értesültek egykori tanáruk szexuális visszaéléseiről. Közölték azt is, hogy tudomásuk szerint Sipos Pál távozásának valós oka a kollégák és a tanulók előtt ismeretlen maradt. Ugyanakkor, ha csak egyetlen cinkosa is volt a magyartanárnak az iskola akkori dolgozói közül, akkor érdemes közelebbről is megvizsgálni, hogy milyen következeményekkel járt vagy járhatott akkori döntése.

"Egyrészt nagyon súlyos önértékelési zavarok alakulhatnak ki azoknál a fiataloknál, akiket szexuálisan zaklattak. Másrészt a titok hordozása, tudja, az egy nagyon nagy teher" – mondta Kalamár Hajnalka gyermekpszichológus. A molesztálás kihatásaként szervi betegségek tünetei is megjelenhetnek. Egy fel nem dolgozott trauma különböző betegségek kialakulásához vezethet. Kalamár Hajnalka szerint a párkapcsolatokban való viselkedést is komolyan befolyásolják ezek az esetek. Egy szexuális zaklatást megélt személy a későbbiekben képtelen lesz a bizalomra, és egy őszinte szerelmi kapcsolattól is visszaléphet. Nem beszélve arról, hogy a szexuális életében sem tud majd felszabadulni. "Nem értem, hogy lehet ekkora a magyartanár és a táborok mítosza. Sokaknál szinte felülírja azt a sok szörnyűséget, ami történt". Kalamár úgy véli, ezek a bátorságpróbák a zaklatástól eltekintve is gyanúsnak hangzanak. "Ha valakin kötelezően nevetni kell, amikor megszégyenítik, az eleve komoly sérüléseket okozhat az emberben" – állapítja meg a gyermekpszichológus.

Az egykori magyartanár nem válaszolt

Sipos Pálról egyébként az is kiderült a napokban, hogy nem élt teljesen visszavonultan vidéki magányában az eredetileg nyaralónak vásárolt badacsonyi házában. A most zárult szemeszterben ugyanis a Budapesti Kommunikációs Főiskola tanára volt. A jövőben azonban már biztos, hogy nem dolgozhat ott.

Sipos Pál nem reagált megkeresésünkre. Egy vele kapcsolatban álló személy az Origónak azt mondta, hogy Sipos a rokonok, a közeli ismerősök és a barátok hívását sem fogadja. Annyit üzent nekik, hogy ne keressék egy darabig, mert gondolkodnia kell.