Évekig húzódhat a gyerekek ideiglenes elhelyezése

Vágólapra másolva!
A hatóságok szinte sehol sem tudják tartani a határidőt – derül ki az ombudsmani jelentésből.
Vágólapra másolva!

Országszerte gondot jelent, hogy – a jogszabályi 30 napos határidőt messze túllépve – évekig húzódhat a gyermekek ideiglenes elhelyezése – derül ki Székely László alapjogi ombudsman vizsgálatából.

A jogszabály szerint kevesebb mint 30 napig lehet a gyerek a szakellátásban ideiglenes hatályú elhelyezésben, ezután átmeneti vagy tartós nevelésbe kell venni.

A jelentés szerint egyetlen vizsgált megyében sem voltak képesek a határidő betartására, a legjobb helyzetben lévőknél is a ennek több mint másfélszeresét töltik átlagosan a gyerekek az ideiglenes elhelyezésben.

Gond az is, hogy nem találnak a gyerek szükségleteinek megfelelő gondozási helyet, ez leggyakrabban akkor fordul elő, amikor anyát és gyerekét, illetve több testvért együtt kell elhelyezni.

Az ombudsman javasolta az Emberi Erőforrások Minisztériumának, hogy kezdeményezzen szakmaközi egyeztetést az okok feltárására, a gyermekvédelmi alapellátás intézményrendszerének fejlesztésére. Megfontolásra javasolta a gyermekjogi képviselők jogkörének kiterjesztését, létszámuk növelését.

A minisztérium reagálásában közölte, hogy a gyermekvédelmi törvény januártól hatályos átfogó módosítása épp a feltárt hiányosságok orvoslását szolgálja. Azt remélik, hogy a gyermekvédelmi gyámság intézménye is hozzájárul ahhoz, hogy erősödjön a kiskorúak érdekképviselete.