42 gyereket vittek kórházba egy balatonszárszói táborból

Vágólapra másolva!
Ételmérgezést kaphattak, Siófokon, Székesfehérváron és Budapesten ápolják őket.
Vágólapra másolva!

Negyvenkét gyereket vittek kórházba rosszullét miatt egy balatonszárszói tábor lakói közül szerda este és éjszaka - tájékoztatta a népegészségügyi szervezetet működtető Somogy Megyei Kormányhivatal kabinetvezetője csütörtökön az MTI-t. A gyerekek belázasodtak, hánytak, többüknek ment a hasa, de azóta javult az állapotuk, miután a kórházban infúzióval pótolták az elvesztett folyadékot.

A betegektől laboratóriumi vizsgálatra mintát vettek; a járványügyi vizsgálatokat a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve, valamint élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatósága a helyszínen haladéktalanul megkezdte.

Korábban a Sonline.hu azt írta, hogy ötven középiskolás gyermeket vittek ételmérgezés gyanújával kórházba egy balatonszárszói táborból. A lap szerint a gyerekek a tatabányai Bárdos László Gimnázium tanulói, és egy szülő kereste meg őket csütörtök reggel azzal, hogy a gyermekét és még közel ötven másikat kórházba szállították egy balatonszárszói táborból, ahol kilencven diák nyaral.

Az iskola igazgatója, Pleier Tamás a Kemma.hu hírportálnak azt mondta, a táborlakók szerdán reggel kezdtek hányásra, hasmenésre panaszkodni. A tünetek gyorsan sokasodtak, ezért a táborvezető a helyi orvosi ügyelethez fordult, amely a gyerekeket kórházba szállította. Pleier szerint a kaposvári és a siófoki kórház kapacitásának szűkössége miatt Székesfehérvárra és a budapesti Szent László Kórházba is szállítottak betegeket.

A felnőttek is megbetegedtek

Az iskolaigazgató azt mondta, hogy a gyerekek mellett a tábor szinte összes felnőtt lakója is megbetegedett, köztük a legtöbb tanár is. Szerinte az orvosok nem zárták ki sem az ételmérgezés, sem a vírusos megbetegedés lehetőségét, viszont gyors lefolyású megbetegedésről van szó, a gyerekek többsége csütörtökön elhagyhatja a kórházat. A gyerekeket busszal szállítják haza, a szülők bevonásával, a táborvezető erről tegnap tájékoztatta a hozzátartozókat – közölte az igazgató.

A gyerekek egy balatonszárszói hotelben voltak elszállásolva, amelynek azonban nincsen konyhája. A Sonline.hu szerint az intézményt üzemeltető cégnek Balatonszemesen is van üdülési érdekeltsége, és ott főznek a Szárszón elszállásolt vendégeknek is.