Nem mozdulnak a tűzoltók az Andrássy úti épületből

Andrássy út Kodály körönd tűz leégett tető másnap
Vágólapra másolva!
Még mindig vannak kisebb parázslások, amelyeket el kell oltani. A bontás idejére is maradnak a tűzoltók, ha szükséges.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltói állandó felügyeletet biztosítanak a kedden kiégett budapesti Andrássy úti palotánál.

Az elmúlt éjszaka is voltak kisebb parázslások, izzások, amelyeket meg kellett szüntetnie a kint lévő tűzoltórajnak. A tűzoltók mindaddig a helyszínen maradnak, amíg szükséges – hangsúlyozta Kisdi Máté szóvivő, és ha kell, a bontási munkálatok idején is felügyeli a munkálatokat egy tűzoltóraj.

Ideiglenesen elhelyezik a lakókat

A budapesti Kodály köröndön álló, Andrássy út 83-85. szám alatti épület, az egykori vasutasház tetőszerkezete és harmadik emelete kedd délután gyulladt ki és égett órákon át. Négy embert vittek füstmérgezés gyanújával kórházba. A ház életveszélyessé vált, ezért a lakók egyelőre nem térhetnek vissza otthonukba.

Az Andrássy úti ház leégett teteje Fotó: Origo

Hassay Zsófia, a VI. kerület polgármestere szerdán elmondta: az Andrássy úti ingatlan lakóinak azonnali anyagi támogatást nyújt az önkormányzat, amely gondoskodik ideiglenes elhelyezésükről is.

Vallomást és panaszt is tettek

Az épülettűzzel összefüggésben kedden őrizetbe vett két férfi szerdán vallomást tett, és egyúttal panasszal élt meggyanúsítása miatt. Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője szerdán elmondta: a kerületi ügyészség az iratokat megvizsgálva megállapította, hogy a két férfi előzetes letartóztatásának feltételei nem állnak fenn. Egyikük esetében a bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja is hiányzik. Ezért az ügyészség a két férfi azonnali szabadlábra helyezésére utasította a nyomozóhatóságot - tette hozzá az ügyészségi szóvivő.

Elnézést kértek a kemény szavakért

Az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata a rendőrség honlapján csütörtökön megjelent közleményében azt írta: "A Budapest VI., Andrássy úton keletkezett épülettűz károsultjainak 2014. július 16-i gyűlésén részt vevő rendőr magatartása, elhangzott kifejezései miatt az országos rendőrfőkapitány valamennyi érintett elnézését kéri". Az esetről részleteket nem közöltek.

A Hír24 számolt be korábban arról, hogy a lakók számára összehívott szerdai gyűlésen egy bemutatkozást elmulasztó rendőr szükségtelenül kemény hangnemben beszélt az érintettekkel, például azt mondta: "nem kell a tragikomédia, nem kell a melodráma, jó?".