Merkel, Cameron és Hollande beszólt Putyinnak

Vágólapra másolva!
A maláj gép lelövése miatt az ukrán rendezést kérték számon.
Vágólapra másolva!

Franciaország, Németország és Nagy-Britannia vezetői közösen megpróbálnak nyomást gyakorolni Vlagyimir Putyin orosz elnökre annak érdekében, hogy a kelet-ukrajnai szeparatisták biztosítsanak teljes hozzáférést a helyszínhez - közölte vasárnap Francois Hollande francia államfő hivatala.

"Ha Oroszország nem teszi meg azonnal a szükséges lépéseket, akkor az Európai Unió fog cselekedni a Külügyminiszterek Tanácsának keddi ülésén" - fogalmaztak a Hollande, valamint Angela Merkel német kancellár és David Cameron brit miniszterelnök telefonos egyeztetését követően kiadott párizsi közleményben.

"Oroszországnak meg kell értenie, hogy az ukrajnai válság rendezésére sürgősen szükség van, ez után az egész világot felháborító tragédia után még inkább, mint eddig" - közölték.

Philip Hammond brit külügyminiszter vasárnap kijelentette, hogy Nagy-Britannia újabb szankciókat fog szorgalmazni a többi európai uniós tagállamnál Oroszország ellen az Európai Unió külügyminisztereinek jövő heti ülésén.

"Arra fogunk törekedni ..., hogy meggyőzzük európai partnereinket az újabb szankciók szükségességéről, ha Oroszország addig nem változtat radikálisan mostani álláspontján" - mondta a miniszter a BBC-nek. A miniszter információk visszatartásával és az együttműködés hiányával vádolta Moszkvát.

A maláj nemzeti légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó Boeing 777-es gépe csütörtökön zuhant le Kelet-Ukrajnában, oroszbarát szakadárok által ellenőrzött területen. A katasztrófában 298 ember vesztette életét. Az áldozatok közül tízen brit állampolgárok voltak.

Kijev szerint a gépet légvédelmi rakétával, vélhetően egy Buk típusúval találták el, Ukrajna a kelet-ukrajnai szeparatistákat, valamint Oroszországot teszi felelőssé a katasztrófáért. Moszkva és a szakadárok tagadják, hogy közük lenne az esethez.