Litvániában is jöhet az euró

Vágólapra másolva!
Jövőre Litvánia is bevezetheti az eurót – erről döntött szerdán az Európai Unió szakminisztereinek tanácsa. Ezzel mindhárom balti ország az eurózóna tagjává válik.
Vágólapra másolva!

A döntés előzménye, hogy júniusban az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank alkalmasnak találta Vilniust a közös deviza bevezetésére – a szakminiszteri tanács informálisan már akkor egyetértett a litván litas pénznem kiváltásával. Az euró bevezetését az Európai Parlament és az Európai Tanács is jóváhagyta a múlt héten.

Tartják a szintet

A miniszteri tanács váltási árfolyam értékét is meghatározta: e szerint 3,45280 litas egy eurót ér – ami pontosan megfelel a 2. Európai Árfolyam-stabilitási Mechanizmus jelenlegi árfolyam-szintjének. A Mechanizmusba minden, az eurózónához csatlakozni vágyó országnak kell lépnie, minimum két évvel az euró tervezett bevezetése előtt.

Litvánia csatlakozásával mindhárom balti ország az eurózóna tagjává válik. Észtország 2011-ben, Lettország pedig idén január 1-jén váltotta cserélte le nemzeti fizetőeszközét a közös pénznemre.