A leégett palota újjáépítésének szervezésben segítene a kormány

Vágólapra másolva!
Az érintettek együttműködését kívánják minden módon segíteni.
Vágólapra másolva!

A kormány segíteni kíván a múlt kedden kigyulladt Andrássy úti palota helyreállításában. Puskás Imre kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkár két héten belül szeretne tárgyalóasztalhoz ülni a felújításban érintettekkel: a lakók, a tulajdonosok, a kerület és az illetékes hatóságok képviselőivel, az államtitkár azt ígéri, segítenek a hatékony együttműködés koordinálásában – közölte a Miniszterelnökség.

Minden módon

Puskás Imre szerint az épületben tulajdonosként nem érintett az állam, de az a világörökség részeként nyilvántartott területen, frekventált helyen van, ezért a kormánynak is fontos, hogy a helyreállítás minél gyorsabban és megnyugtató módon rendeződjön. A kormány minden eszközzel segíteni kívánja az érintettek együttműködését.

Puskás Imre szerda délután járta be az Andrássy út 83–85. szám alatti palota megsérült részeit Hassay Zsófia VI. kerületi polgármester (Fidesz–KDNP), a két alpolgármester és jegyzője, az illetékes örökségvédelmi hatóság, valamint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság képviselőjével együtt. Jelen volt Cselovszki Zoltán, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ elnöke, aki egyben a budapesti világörökségi gondokság irányítója, valamint az illetékes minisztériumi örökségvédelmi főosztályának vezetője.

Még életveszélyes

A 2400 négyzetméter alapterületű épület tetőszerkezetében a múlt héten kedden keletkezett tűz. Leégett a tetőtér és a legfelső, lakatlan harmadik emelet. A tűz valószínűleg összefügg az épületen végzett felújítási munkálatokkal. A tűzben a lakók közül nem sérült meg senki, de több rendőrt kórházba vittek füstmérgezés, kisebb égési sérülések miatt. Az épületet életveszélyessé nyilvánították, a lakók nem térhettek haza.

A tűzoltók kedden átadták a helyszínt a bontást végző szakembereknek. Az épület földszintje, első és második emelete nem balesetveszélyes, de a harmadik emeletről lógó szerkezeti elemeket, gerendákat, bádoglemezeket el kell távolítani.

Az Aegon Magyarország Zrt. szerdán közölte: az Andrássy úti épület állapota miatt a szakértők még mindig nem kezdhették el a kárfelmérést. Mivel ezt további egy-két hétig még biztosan nem tudják megkezdeni, az 50 ezer forintos kárelőleg után további 150 ezer forintot utalnak át a károsult ügyfeleknek.