Most lecsapnak az amerikai szőlőkabócára

amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus)
Amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus)
Vágólapra másolva!
Légi permetezést rendeltek el Lenti térségében. Az amerikai szőlőkabócát irtják a zártkerti övezetben. A rovar egy veszélyes szőlőfertőzést terjeszt. A permetezőszer mérsékelten veszélyes a méhekre, az emberekre alacsony kockázatú. Azért mindenki zárja be az ablakot, fedje be a kutakat, és tartsa fedett helyen a jószágot a permetezés idején – figyelmeztet a kormányhivatal.
Vágólapra másolva!

Légi permetezést rendelt el a Zala Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága Lenti térségében egy tavaly felbukkant veszélyes szőlőbetegség továbbterjedésének megakadályozására. Azt szeretnék megakadályozni, hogy továbbterjedjen a szőlő egyik legveszélyesebb kórokozója, a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazmás betegséget terjesztő amerikai szőlőkabóca.

A permetezés jövő kedden indul, csütörtökig tart, minden nap 17 és 21 óra között. A permetezőrepülők és helikopterek Lenti, Kerkateskánd, Gosztola, Lovászi és Tornyiszentmiklós zártkerti ingatlanjainál dolgoznak majd. Az érintett területek pontos adatairól, elhelyezkedéséről a települések önkormányzatainál megtalálható térképekről lehet tájékozódni. A permetezést az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv szakmai felügyelete, felsőfokú növényvédelmi szakirányítás mellett, valamint a polgárőrség területbiztosításával végzik.

Amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) Forrás: Wikipedia

A méhekre mérsékelten veszélyes

A készítmény a felhasználókra, mezőgazdasági dolgozókra és a helyi lakosságra alacsony kockázatú. Szúnyogirtószerként is használatos, méhekre mérsékelten veszélyes.

A kormányhivatal arra figyelmezteti az érintett térségekben lakókat, hogy a védekezés időpontjában és azt követően legalább egy órán keresztül ne tartózkodjanak a szabadban, a házak, lakások ablakait mindenki zárja be. Lehetőség szerint ne hagyjanak szabadon gépkocsit és egyéb ingóságot a területen.

Fedjék be a kutakat

Az állatokat (beleértve a méheket is) zárják be, a kutakat, ciszternákat, egyéb víztárolókat fedjék le. Az élelmezés-egészségügyi várakozási idő letelte előtt ne takarítsák be és ne fogyasszanak a kertjükben termelt növényekből, ezeket később is alaposan mossák meg.

A kórokozó miatt tavaly szeptemberben már volt légi permetezés Lenti térségében. Idén májusban zárlati intézkedéseket tettek és károsító-felderítési feladatokat végzett a zalai szőlőültetvényeken az igazgatóság.

283 tőke volt fertőzött

Lentiben, Tornyiszentmiklóson és a kerkateskándi hegyen tavaly augusztusban bukkantak rá a fertőzésgyanús növényekre. A több mint 200 hektárnyi szőlőültetvény átvizsgálásakor 46 termelőnél 283 fertőzött szőlőtőkét találtak, amelyeket kivágattak és megsemmisíttettek.