Vágólapra másolva!
Búza Zsolt, Baks polgármestere péntekre hív össze rendkívüli képviselő-testületi ülést, ahol döntenek arról, milyen módon tudnak segíteni a gyomlálás közben megégett helyi lakosokon. A polgármester azt mondta, ha a sérültek pertársaságot hoznak létre, a község vállalja az ügyvédi költségeket. Az ügyben a rendőrség is nyomoz.
Vágólapra másolva!

Megdöbbent a polgármester

„Bőr nélküli lábakat látok, nem hiszem el, hogy a XXI. században ilyesmi előfordulhat” – mondta az Origónak Búza Zsolt, Baks polgármestere. A község első embere a szegedi kórház bőrgyógyászati osztályán látogatta meg a hétvégén gyomlálás közben égési sérüléseket szenvedő helyi lakosokat.

Úgy volt, hogy kukoricát címereznek

A polgármester azt mondta, hogy a munkát, amelyen ötvenen vettek részt, egy helyi lakos szervezte, és eredetileg úgy volt, hogy az asszonyok kukoricát címereznek majd Cibakházán. Az már csak a helyszínen derült ki, hogy petrezselyemmel kell foglakozniuk, arról pedig nem tájékoztatta őket senki, hogy a tűző napon milyen hatással jár a növénnyel való érintkezés.

A község állja az ügyvédi költségeket

Búza Zsolt polgármester arról is beszélt, hogy a község abban tud segíteni a megégett asszonyokon, hogy szállítja a sérülteket sebkötözésre, és ha a megégett nők perelni akarnak, akkor a község fizeti az ügyvédi költségeket, de ehhez a többi képviselő hozzájárulása is kell.

Szóbeli tájékoztatás volt

Dimovics Antal a roma önkormányzat korábbi elnöke szintén ott volt a munkások között, ő az Origónak azt mondta, szombaton reggel közvetlenül a munka előtt a buszon a kertészet egyik munkatársa szóban tájékoztatta a munkásokat, hogy a zellerrel való érintkezés bőrpírt okozhat.

Dimovics Antal szerint ezt a kockázato" a munkások vállalták, hiszen hetven kilométert utaztak Baksról Cibakházára, hogy dolgozhassanak. Dimovics Antal szerint ha már pénteken tudnak a kockázatokról, akkor megfelelő védőruhában érkeznek, de szombaton már nem akarta visszamondani senki a munkát.

Veszélyes petrezselyem

A Délmagyarország című napilap online oldala szerda este számolt be arról, hogy égési sérülésekkel ötven ember került kórházba. Eredetileg azt írták, hogy az alkalmi munkások zellert gyomláltak egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei kertészetben. Utóbb, a sérültek közül hatot kezelő szegedi klinika azt közölte, hogy a nők petrezselymet gyomláltak.

A Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika megerősítette, hogy sok beteget kezelnek fitofotodermatitisszel, amely akkor alakul ki, ha bizonyos növények - ilyenek a zeller, a petrezselyem, a citrusfélék, a sárgarépa, a füge, valamint egyes ernyősvirágzatú fűfélék - napozás után a bőrrel érintkeznek.

Kesztyűt kaptak

Az égési sérülésekkel a klinikán ápolt nők az újságíróknak azt mondták, senki nem figyelmeztette őket, hogy a petrezselyem levele a tűző napon ilyen bőrsérüléseket okoz. A föld gazdája annyit mondott nekik, hogy a gaz, amelynek gyomlálására felfogadta őket, allergizálhat, ezért kesztyűt húztak, de arra nem figyelmeztette őket, hogy a lábukat is védeni kell. Mivel a nagy meleg miatt halásznadrágban dolgoztak, a lábuk megégett.

Az ügyet a Kunszentmártoni Rendőrkapitányság is vizsgálja, feljelentéskiegészítés keretében. A történtekkel kapcsolatban a Magyar Szakszervezeti Szövetség nőtagozata és a Magyar Nők Szövetsége is vizsgálatot kezdeményezett a Munkavédelmi Felügyelőségnél a munkavédelmi körülmények tisztázására és a foglalkoztatás szabályszerűségének megállapítására. Tisztázni kell szerintük, hogy a munkások kaptak-e tájékoztatást a szakszerű munkavégzésről, és azt is, miért nem látták el őket megfelelő munkavédelmi eszközökkel.