Vágólapra másolva!
A vádlott megfenyegette a társát, hogy ha nem kártyázik vele, megveri. Nyert 65 ezer forintot, amit a börtönboltban akart behajtani a másik férfitól. A terve veszélybe került, amikor kiderült, hogy a társát másik börtönbe akarják szállítani, ezért arra kényszerítette, hogy éles tárgyakat nyeljen le.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény miatt emelt vádat egy férfival szemben, aki a vádirat szerint a börtönben folyamatosan fenyegette, zsarolta egyik zárkatársát, majd arra kényszerítette, hogy különféle éles tárgyakat nyeljen le.

Kártyázással kezdődött

A vádlott 2011 novemberében került a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet egyik objektumába, ahol a sértettel közös zárkában helyezték el.

A vádirat szerint a vádlott már az első napon megfenyegette a másik férfit azzal, hogy ha nem kártyázik vele, akkor bántalmazni fogja. A sértett tartott a következményektől, ezért a felszólításnak eleget tett, majd 65 ezer forintot veszített a kártyajátékon.

A vádlott elhatározta, hogy a sértetten a fenti tartozást úgy hajtja be, hogy elveszi tőlel az élelmet és egyéb dolgokat, amit a másik a börtön boltjában vesz, vagy amit a családja küld neki.

Körömcsipesz és drót a kenyérben

Nem sokkal ezután azonban a büntetés-végrehajtási intézet jelezte a sértettnek, hogy hamarosan egy másik börtönbe szállítják. Ezt a vádlott a fenti okból mindenáron meg akarta akadályozni, ezért a sértettet arra kényszerítette, hogy az emésztőrendszerre veszélyes, éles tárgyakat nyeljen le. A vádlott több körömcsipesz darabot, illetve kenyérbélbe csomagolt drótdarabot adott át a sértettnek, aki azokat a vádlott utasításának megfelelően, tartva az esetleges bántalmazástól, lenyelte.

Ennek következtében a sértettnél hamarosan láz, gyulladás és hasi görcsök jelentkeztek, amely miatt kórházába szállították. Az idegen testek lenyelésének súlyos, a sértett életét is veszélyeztető következményei kizárólag az orvosi beavatkozás eredményeképpen hárultak el.

A férfival szemben a vád más bűncselekmény mellett életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete, amely bűncselekmény büntetési tételének felső határa - mivel a vádlott erőszakos többszörös visszaesőnek minősül - tizenhat évig terjedő szabadságvesztés.

A Fővárosi Főügyészség a jelenleg más ügyben kiszabott szabadságvesztés büntetését töltő vádlottal szemben letöltendő fegyházbüntetés kiszabását indítványozta a vádiratban.