Nyomoznak a petrezselyem égette napszámosok ügyében

Vágólapra másolva!
Nyomozást indított a rendőrség a baksi alkalmi munkások égési sérülése ügyében: a petrezselymet gyomláló asszonyoknál súlyos allergiás reakciók léptek fel.
Vágólapra másolva!

Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétség elkövetésének gyanúja miatt egyelőre ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a Kunszentmártoni Rendőrkapitányság.

Ötvenen sérültek meg

Ötvenen kerültek égési sérülésekkel kórházba, miután a hétvégén egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei kertészetben dolgoztak, és a petrezselyemgyomlálás után, hétfőre valamennyiükön fájdalmas, feszülő hólyagok keletkeztek.

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának bőrgyógyásza, Bata Zsuzsanna elmondta: az ötven alkalmi munkás hétfő éjszaka égési jellegű sérülésekkel jelentkezett a klinikán, kórházi ellátásra hat embert kellett közülük felvenni, de hétfőn valószínűleg hazamehetnek.

A bőrgyógyász a betegeknél diagnosztizált bőrgyulladásról kifejtette: a tünetek a súlyosabb esetekben másodfokú égési sérülésnek felelnek meg. Ilyen gyulladás akkor alakul ki, ha bizonyos növények - zeller, a petrezselyem, citrusfélék - napozás után a bőrrel érintkeznek. Ezek leveleiben ugyanis olyan anyag van, amely a bőrre kerülve napfény hatására mérgezővé válik és bőrgyulladást okoz.

Kesztyűt húztak, de hiába

A klinikán ápolt nők azt mondták, nem figyelmeztették őket arra, hogy a petrezselyemlevél a napon ilyen bőrsérüléseket okoz. A föld gazdája annyit mondott nekik, hogy a gaz, amelynek gyomlálására felfogadta őket, allergizálhat, ezért kesztyűt húztak. Ám mivel halásznadrágban dolgoztak, a lábuk megégett.

Az Origó beszámolt arról is: Búza Zsolt, Baks polgármestere rendkívüli képviselő-testületi ülést hívott össze péntekre, hogy döntsenek arról, milyen módon tudnak segíteni a megsérült helyieken. A polgármester jelezte, ha a munkások pertársaságot hoznak létre, a község vállalja az ügyvédi költségeket.

Saját zsebből segítenek

A rendkívüli ülésen a képviselők úgy döntöttek, saját zsebből is ajánlanak fel pénzt a sérülteknek, illetve segítik őket hazajutni a kórházból. Ezenkívül kötszerre és gyógyszerre fejenként ötezer forintot biztosítanak számukra a település költségvetéséből.

A polgármester szerint meg kell vizsgálni a napszámosokat felbérlő vállalkozó felelősségét. Azok a dolgos cigányok jártak rosszul, akik vállalták a hajnali keléssel járó napszámot. Látszik, ők is tenni akarnak a felzárkózásért, a kétkezi munkájuk miatt mégis kórházba kerültek - idézte a Délmagyar a polgármestert.

Túróczi János, a kérdéses kertészetet üzemeltető vállalkozó, a Tiszöv 49 Kft. vezetője a Szoljon.hu-nak azt mondta, a napszámosokat egy külső vállalkozó biztosította, és kevesebb mint ötvenen dolgoztak a petrezselyemmel. Azt is mondta, nem tudták, hogy a növény levelének ilyen hatása lehet.