Szabályt szegett Seszták Miklós, de az ügy már elévült

Vágólapra másolva!
Szabályt sértett Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, amikor ügyvédként olyan szerződést szignózott, amiben maga is szerződő fél volt. Az ügy azonban  mára elévült, és eleve sem volt olyan súlya, amiért kizárás járna - mondta az Origónak Bánáti György, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke.
Vágólapra másolva!

Véthetett az ügyvédek etikai szabályzata ellen Seszták Miklós nemzeti fejlesztési tárcavezető azzal, hogy ügyvédként ellenjegyzett olyan cégpapírokat, melyeken ő maga is aláíró – erről számolt be hétfőn a Népszabadság.

Aláírta - nem kellett volna

A lap szerint a miniszter a 90-es évek végén a Nagy és Társa Bt. számos dokumentumát saját aláírásával szentesítette, és a cég ügyvédjeként több esetben saját maga igazolta az általa aláírt papír hitelességét, miközben kültag volt a cégben 1998-tól 2001-ig. A Haváz Bt. kültagként és ügyvédként szignózott irat 2003-as keltezésű.

Tényleg szabálysértés

Utána jártunk a feltételes módban említett szabálysértési ügynek. A Magyar Ügyvédi Kamara 1999-es keltezésű és az óta is érvényes etikai szabályzta az 5/15-ös pontban kimondja, hogy „az ügyvéd nem szerkesztheti, és ellenjegyzésével nem láthatja el azt a szerződést, amelyben ő maga szerződő fél". Mivel Seszták ellenjegyzése 2003-as, ügyvédként egyértelműen etikai szabályt sértett.

Mára elévült

Az ilyen vétségek és szabálysértések elévülési ideje ugyanakkor három év, ha addig senki nem nyújt be keresetet miatta a Magyar Ügyvédi Kamarához – mondta el az Origónak Bánáti János kamarai elnök. Eszerint a fejlesztési miniszter ma már nem vonható felelősségre, hiszen a szabálysértést senki nem jelezte a MÜK felé.

Bánáti János egyébként sem tartja a kérdéses ügyet igazán nagy horderejűnek: ha kiderül, hasonló fajsúlyú szabálysértésekért a Kamara megrovást ad vagy pénzbüntetést ítél meg a a fegyelmi eljárás során – ennyiért viszont nem szokták felfüggeszteni a kamarai tagságot.

Mással is vádolták

Sesztákot korábban azzal is megvádolták, hogy a 2000-es években ügyvédként közreműködött több száz cég létrehozásában, majd eltüntetésében, és ezzel megkárosította a költségvetést. Emiatt feljelentést tett ellene az Együtt-PM.