A DK is elítélte Orbán tusnádfürdői szavait

Vágólapra másolva!
A Demokratikus Koalíció szerint Orbán Viktor miniszterelnök Tusnádfürdőn mondott beszédével megkezdte az ország kivezetését az Európai Unióból.
Vágólapra másolva!

Niedermüller Péter, a párt EP képviselője szerint az Európai Néppártnak el kell döntenie: vállalható-e számára a Fidesz európai értékeket, hagyományokat, az Európai Uniót elutasító politikája.

"Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde elrettentő bizonyítéka a miniszterelnök korlátolt Európa-ellenességének" - fogalmazott a politikus. Szerinte a beszéd nem az európai kereszténydemokráciák szellemiségét, hanem a szélsőséges francia Nemzeti Front és az angol UKIP szemléletét követi, és a kormányfő mondatai azt mutatják: "gyökeresen és tudatosan hátat fordított az európai liberális demokráciák hagyományainak, az Európai Közösség világának".

Szombaton beszélt

Orbán Viktor miniszterelnök Tusnádfürdőn, a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor múlt szombati rendezvényén tartott előadásában arról beszélt, hogy az új magyar államszerveződés alapja a munkaalapú állam, amely nem liberális természetű. A kormányfő egyúttal bírálta azokat "a fizetett politikai aktivistákat", akik civileknek tüntetve fel magukat külföldi érdekeket próbálnak érvényesíteni Magyarországon.

A miniszterelnök beszédével kapcsolatban több ellenzéki párt is kritikát fogalmazott meg. Lánczi András, a Budapesti Corvinus Egyetem Politikatudományi Intézetének igazgatója a Kossuth Rádióban azt mondta: Orbán Viktor beszédében erős liberalizmuskritika fogalmazódott meg.