A minisztérium szerint félrevezetik a zöldgazdákat

Vágólapra másolva!
Az agrár-környezetgazdálkodási támogatások ügyében szólaltak meg. Maradtak nyitott kérdések.
Vágólapra másolva!

Közleményben reagált a zöld gazdák EU-s támogatásának elvesztésére vonatkozó hírekre a Földművelésügyi Minisztérium. Azt írják, „súlyos csúsztatás terjed a sajtóban”, amikor arról írnak, hogy leáll az agrár-környezetgazdálkodási támogatás (rövidítve: AKG).

Korábban a 444.hu és az Mno.hu a is írt arról, hogy lejárnak a mezőgazdasági zöldberuházásokra felvehető, évente 45-50 milliárd forint támogatást jelentő AKG-támogatások, mert a kormány még nem készítette el az új pénzügyi ciklus eljárási és végrehajtási rendjét. Ráadásul, ahogy azt a múlt héten Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség államtitkára bejelentette várhatóan 2016-ig nem is indul újra a program.

A hírek szerint túl lassan készült el az EU következő időszakra vonatkozó költségvetése, és emiatt nem volt idő egy új AKG ciklus állami megtervezésére, majd Brüsszellel való elfogadtatására. De Brüsszel lehetőséget adott a tagállamoknak, hogy az ilyen kifutó programjaikat egy évvel meghosszabbítsák a 2009-2014-es feltételek mellett. Ezzel a lehetőséggel azonban nem élt a magyar kormány, és nem tudni miért.

A minisztérium most megmagyarázza

Azt írták, a program most járt le, és a késlekedés miatt 2014-et ugyan átmeneti évnek nyilvánították, de a meghosszabbítás nem terjedhetett volna túl 2014. december 31-én, ami a gyakorlatban négy hónapnyi támogatást jelent (2009-2014 közötti támogatási időszak augusztus 31-én jár le).

„A töredékévre megállapított kompenzáció semmilyen lényegi előnyt nem nyújtott volna a lejáró programban részt vevő gazdálkodóknak – főleg úgy, hogy a négy hónapból kettő mezőgazdasági szempontból gyakorlatilag inaktív időszakra esik” – írták.

Nem volt érdemes kihasználni

A minisztérium szerint azért sem volt érdemes kihasználni a töredékévre vonatkozó pénzeket, mert sok földtulajdonos 2014. augusztus 31-ig kötött földhasználati szerződést a jelenlegi támogatottakkal. „Így a gazdálkodók oldaláról is problémát jelenthetett volna a kötelezettségvállalási időszak kiterjesztése, hiszen a földforgalmi törvény alapján a haszonbérleti szerződés határozott időtartamra, legalább egy gazdasági évre köthető meg, az intézkedés ilyen megnyújtására pedig a fentiek miatt nem volt lehetőség.”

A minisztérium szerint, „aki a 2009. szept. 1. és 2014. augusztus 31. közötti időszakra vállalt kötelezettségei utolsó évét is teljesíti, a szokásos módon megkapja a támogatását”. A mostani támogatottaknak azonban „egyike sem lehet biztos abban, hogy a következő időszakban is vállalni fogja az új feltételek szerinti környezeti többlet biztosításának kötelezettségét és hogy a biztos „nyertesek” között szerepel majd.”

Feleslegesen költöttek

"Tudatos félrevezetés zajlik ebben a témában, mely mögött egyértelműen politikai és gazdasági érdekek húzódnak" - írta a Földművelésügyi Minisztérium.

A 444.hu-nak nyilatkozott Horváth Gábor a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkára, aki többek között arról beszélt, hogy sok, zöldebb termelési módszerre váltó gazda lesz kénytelen újra kevésbé zöld módszerekhez folyamodni, mert a támogatás 2016-os újraindulásáig feltehetően nem fogja tudni finanszírozni a veszteségeit. Így viszont feleslegesen költött az EU és a magyar állam pénzt a zöldebb módszerekre. A földművelésügyi minisztérium közleményében nem tért ki arra, mi lesz a gazdákkal és a zöldebb módon művelt földekkel 2014 és 2016 között.