Budapestet is elérte a vihar

Vágólapra másolva!
Szerda este Budapestre is kiadták a másodfokú riasztást a heves zivatarok és a felhőszakadás miatt. A következő órákban az ország középső területein - így a fővárosban is - kialakulhatnak olyan heves zivatarok, amelyeket óránkénti 90 kilométeresnél erősebb széllökések, nagyobb méretű jég és rövid idő alatt 50 milliméternél is több csapadék kísérhet. A Balatonnál és a Velencei-tónál másodfokú viharjelzés van érvényben.
Vágólapra másolva!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat éjfélig szóló figyelmeztetése szerint az ország nagy részén lehet hasonlóan heves zivatarokra és felhőszakadásra számítani. Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kivételével az egész ország területén érvényben vannak első-, illetve másodfokú figyelmeztetések a heves zivatar, a felhőszakadás, valamint a 24 óra alatt várható jelentős mennyiségű eső miatt.

A Dunától keletre

A meteorológiai szolgálat azt írta: éjfél után már főként a Dunától keletre, majd csütörtök reggeltől kelet felől ismét egyre több helyen várhatók zivatarok. Ezeket elsősorban felhőszakadás kísérheti, melyek során 30-55, de akár 60 milliméternél is több eső hullhat. Helyenként jégeső is lehet, a jégdarabok átmérője akár a 4 centimétert is meghaladhatja. Emellett a zivatarok környezetében viharos (óránkénti 60-80 kilométeres, néhol akár 90 kilométeresnél is erősebb) széllökések is lehetnek.

A Dunántúlon

A tűzoltókat úttestre és családi házakra dőlt fák, beszakadt tetők, veszélyesen lógó cserepek és deszkák miatt riasztották, a víz pincéket, alagsorokat, udvarokat, utcákat és mélyebben fekvő területeket öntött el a dunántúli megyékben. A katasztrófavédelem egységei számos helyszínen szivattyúzzák a felgyülemlett vizet, az egyik szombathelyi aluljáróból egy kisteherautót kellett kivontatni.

A kora este megérkezett vihar több somogyi településen is munkát adott a tűzoltóknak. Bázelné Mihályka Szabina megyei katasztrófavédelmi szóvivő tájékoztatása szerint a balatonboglári Parti sétányon egy tíz méter magas nyárfa három méteres ága tört le, veszélyeztetve a gyalogos- és a közúti forgalmat. Gamás külterületén a szél egy tíz méter magas akácot csavart ki, amely a 67-es útra dőlt, elfoglalva az egyik sávot, Somogytúron pedig vélhetően villám csapott egy nyaralóba. Hozzátette: a tűzoltók megszüntették a fák okozta veszélyhelyzetet, a nyaralót átvizsgálták, eloltották az izzó részeket és átszellőztették a füsttel telítődött padlásteret.

Villám csapott egy házba

Villám csapott egy családi házba a Vas megyei Kemenesmagasiban is szerda este. A villámcsapás következtében a kémény ledőlt, de senki nem sérült meg. Kőszeg és Kőszegfalva között megbénította a vasúti közlekedést a rövid idő alatt lezúduló, nagy mennyiségű eső. A vízátfolyások miatt a vonat nem tudott biztonságosan közlekedni, ezért az utasokat pótlóbuszok szállították a szakaszon - közölte a katasztrófavédelem.

Tucatnyi riasztás

Zala megyében is villámcsapások és a hirtelen lezúdult, nagy mennyiségű csapadék miatt elöntött garázsok és autók miatt hívták leginkább a tűzoltókat szerda délutántól - közölte Cseresznyés Dániel, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI érdeklődésére. Elmondta: a mintegy tucatnyi jelzés túlnyomó többsége Zalaegerszegről és környékéről érkezett; sérülésről nem kaptak bejelentést.
Zalaegerszegen szintén belecsapott egy házba egy villám, ami használhatatlanná tette a kéményt. Zalaszentmihályon ugyancsak villámcsapás miatt gyulladt ki egy ház villanyóraszekrénye, de mire a tűzoltók kiérkeztek, a tulajdonosok eloltották a lángokat.

Vízben az autók

A zalai megyeszékhelyen, a Platán soron négy járműtulajdonos is segítséget kért, mert autójukat körbevette az esővíz. Egy teherautó a Zrínyi úton azért csúszott árokba, mert már nem tudott kikerülni egy az úttestre dőlő fát - mondta a megyei szóvivő.

Győr-Moson-Sopron megyében több helyen is az utakra dőlt fák akadályozták a közlekedést szerda este - közölte a katasztrófavédelem megyei szóvivője az MTI-vel. Ruskáné Takács Anita elmondta: a Győr keleti végénél fekvő Likócson az 1-es utat, Écsen a 82-es utat, Győrszemere közelében, a kajárpéci elágazásnál pedig a 83-as utat kellett járhatóvá tenniük a tűzoltóknak, akiknek a megye nyugati felében több helyütt a pincéket elöntő esővíz adott további munkát.

Csütörtökön is

A várható heves zivatarok, felhőszakadás, s a 24 óra alatt várható csapadékmennyiség miatt csütörtökre az ország egész területére elsőfokú, illetve másodfokú, narancssárga figyelmeztetéseket adtak ki.
Az előrejelzés szerint csütörtökön a legalacsonyabb hőmérséklet 17 és 21 Celsius-fok között alakul. A legmagasabb hőmérséklet általában 27 és 31 fok között várható, de a nyugati határ közelében ennél alacsonyabb (23-26 fok) is lehet.