Vágólapra másolva!
Szinte egyik párt támogatottsága sem mozdult el korábbi pozíziójából. A Tárki mérése szerint a Fidesz-KDNP tábora a teljes népességen belül júniusban és júliusban is egyaránt 34 százalék volt, a Nézőpont elemzése 33 százalékot jelzett. Mindkét intézetnél az MSZP a legnépszerűbb baloldai párt 10, illetve 9 százalékkal. 
Vágólapra másolva!

Nyaral a közvélemény. Így fogalmazott a Tárki, júliusi kutatásuk szerint ugyanis június óta lényegében egyik párt sem mozdult el statisztikailag jelentősnek tekinthető mértékben a korábbi pozíciójából. "Csupán a baloldalon belüli kismértékű mozgást" emelték ki, ugyanakkor a baloldali ellenzék teljes táborának mérete nem változott.

Nincs változás

Hasonló megállapításra jutott a Nézőpont Intézet is, de ott azt emelték ki, hogy a "Fidesz támogatottsága az elmúlt havi méréshez képest 4 százalékkal csökkent, ami azt jelenti, hogy visszaesett az országgyűlési kampány előtt mért novemberi szintre".

Mind a két intézet arról számolt be, hogy kormánypártok "már megszokott fölényét" sem a jobboldali, sem a baloldali ellenzék nem tudta érdemben csökkenteni. A Tárki mérése szerint a Fidesz-KDNP tábora a teljes népességen belül júniusban és júliusban is egyaránt 34 százalék volt, az MSZP-é mindkét hónapban 9, a Jobbiké júniusban 9, júliusban 10 százalék.

A DK és az Együtt 2014 – PM helyet cserélt: a DK eredménye az elmúlt egy hónapban 4 százalékról 2-re, az Együtt 2014 – PM-é pedig 2-ről 4-re változott. Az LMP június után júliusban is 2 százalékos támogatottságon áll.

Nem lett kevesebb bizonytalan

A bizonytalanok és a válaszukat titkolók együttes aránya is stagnál: júniusban a megkérdezettek 39 százaléka, júliusban 38 százaléka nem akart nyilatkozni. A Nézőpontnál mérése is hasonló. A kormánypártokkal az összes megkérdezett 33 százaléka szimpatizál.

Forrás: Nézőpont Intézet

A baloldal megosztottsága miatt 13 százalékos támogatottsággal továbbra is a Jobbik a második legnépszerűbb párt az összes megkérdezett körében. Az országgyűlési választáson még közösen induló három baloldali párt sorrendje az európai parlamenti választás eredményét tükrözi: az MSZP a legerősebb 7 százalékkal, a DK a második 5 százalékkal, míg az Együtt-PM 3 százaléknyi szimpatizánst tudhat maga mögött. Az LMP támogatottsága e körben jelenleg 6 százalékos.

A választók 57 százaléka szavazna

Az 57 százalékos választási részvétel mellett a potenciális támogatottsági adatok követik a teljes népességben látható trendeket. E körben a Fidesz-KDNP 41 százalékos potenciális támogatottságával szintén előnyben van. A Jobbik 23, az MSZP 13, a DK és az LMP 8-8, az Együtt-PM pedig 6 százalékos potenciális támogatottsággal rendelkezik a biztos választók körében - mérte a Nézőpont.