Vágólapra másolva!
Elkészült a baloldali pártok megállapodástervezete az őszi budapesti választásokra, de amíg a pártok vezető testületei külün-külön jóvá nem hagyják, addig nem árulják el, miben egyeztek meg. Döntöttek a közös főpolgármester-jelöltről is, de a nevét a többi részlettel együtt, szerdán hozzák csak nyilvánosságra. Addig viszont az Origón szavazhat: kit látna szívesen közös ellenzéki főpolgármester-jelöltként?
Vágólapra másolva!

Keddre megtárgyalják és a tervek szerint jóvá is hagyják az MSZP, a DK és az Együtt-PM vezető testületei azt a megállapodás-tervezetet, amely az őszi önkormányzati választásra készülve az ellenzéki pártok összefogásának alapja lesz.

Szavazzon ön a közös jelöltre!

Hiába próbálta kerülni a baloldal a casting-hangulatot a főpolgármester-jelölt kiválasztásakor, ez nem sikerült - éppúgy, mint hétfőig megegyezni egy közös jelöltben. Miután a Tarlós István fajsúlyos kihívójának szánt személy nevét legkorábban szerdán árulják el, alább összeszedtük valamennyi, eddig felmerült nevet, az olvasó pedig szavazhat: kit látna szívesen az ellenzék közös főpolgármester-jelöltjeként?

Mindenben megállapodtak

Az Együtt-PM, az MSZP és a DK csaknem négyórás egyeztetése után Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke azt mondta, hogy a megállapodástervezet rendezi a kerületi kérdéseket és a főpolgármester-jelölt személyének kérdését. Utóbbiról annyit mondott:

.

A keddi tárgyalás jelentős előrelépést hozott, hiszen múlt pénteken megrekedtek az egyeztetések. Az aznap esti tárgyalási fordulót le is kellett fújni, annyira sok volt még a nyitott kérdés kerületi szinten, vagyis a polgármester-jelöltek kérdésében is. Akkor a közös főpolgármester-jelölt személye pedig egyáltalán nem körvonalazódott. Még hétfő délelőtt is csak hat kerületről volt egyezség abból a 15-ből, ahol közös polgármester-jelöltek kívánnak indítani a pártok.

Nincs tovább: igen vagy nem

Szigetvári Viktor közölte, ezen az ajánlaton, ezen a megállapodástervezeten változtatgatni már tovább nem lehet; a pártoknak igent vagy nemet kell arra mondaniuk. Tizenöt kerületben egy-egy baloldali polgármesterjelölt lesz, és a három párt ezekben a városrészekben nagyjából egyenlő arányban ad jelöltet, ugyanakkor a pártoknak önálló kompenzációs listájuk lesz.

Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke közölte, a csomag azt is tartalmazza, kit szeretnének az egyes kerületek közös polgármesterjelöltjeinek, benne van az egyes kerületek kompenzációs listájáról szóló megállapodás és az egyéni választókerületek felosztása is. Úgy látta, hogy a DK elnöksége részéről a mostani megállapodás elfogadható.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke azt mondta, április 6-án a fővárosban több volt a baloldali voks. Az MSZP, az Együtt-PM és a DK feladata, hogy ezt a számszerű többséget politikai többséggé kovácsolja - tette hozzá. Úgy értékelt, hogy Tarlós Istvánnak olyan kihívója lesz, aki ismét nyílttá teszi a versenyt a főpolgármesteri posztért.