Oxford: félreértett kérdések

GERMANY-HUNGARY
Orbán Viktor
Vágólapra másolva!
Kitérő választ kaptunk arra a kérdésre, tesz-e valamit a Miniszterelnökség amiért Orbán Viktort törölte öregdiák-listájáról az Oxfordi Egyetem. Bajnai Gordon egy ilyen listán sincs fent.
Vágólapra másolva!

Miután törölték Orbán Viktort a Famous Oxo­niansen, azaz a híres oxfordi diákok listájáról, megkérdeztük a Miniszterelnöki Sajtóirodát, tesznek-e bármilyen lépést az ügyben, intéznek-e kérdéseket az egyetemhez és ha igen, mit. Havasi Bertalan, a hivatalt vezető helyettes államtitkár az alábbi választ küldte az Origónak:

Tisztelt Szerkesztő Úr!
Az Oxfordi Egyetem honlapjának szerkesztési gyakorlatáról kérem, az Oxfordi Egyetemnél érdeklődjön.
Üdvözlettel:
Havasi Bertalan

Orbán Viktor Forrás: AFP/Adam Berry

Egy korábbi levelünkre válaszolva Havasi Bertalan annyit elárult, Orbán Viktor a japán Josai, a török Marmara és az amerikai Tufts egyetemeken díszdoktor.

Catherine Beckett, az Oxfordi Egyetem egyik kommunikációs vezetője hétfőn azt mondta, Orbán Viktor nevének eltávolítása nem áll kapcsolatban „az egyén státuszával, és nem jelenti azt sem, hogy egy név ne tűnhetne fel ismét a jövőben.”

Bajnai nem listás

Megkérdeztük azt is, a korábbi miniszterelnökök közül Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc szerepelnek-e egyetemi listákon, illetve díszdoktorok-e valahol.

Bajnai Gordon (aki 2009. április és 2010. május között volt miniszterelnök) a - mai nevén - Budapesti Corvinus Egyetemen végzett közgazdászként - tájékoztatta az Origót az Együtt sajtóosztálya. Nem díszdoktor egyik egyetemen sem, a híres diákok listáján sem szerepel. A 2011-es szemeszterben az Egyesült Államokban, a Columbia, valamint a Johns Hopkins Egyetem Nemzetközi Tanulmányok Iskolájában vendégprofesszorként oktatott, és bekapcsolódott a Transzatlanti Kapcsolatok Központja munkájába is.

Bajnai eseti jelleggel tartott előadásokat az amerikai Harvard, Princeton, Georgetown és Pennsylvania egyetemeken, az angliai University College London és a London School of Economics egyetemeken. Előadásokat tartott a Center for Strategic and International Studies intézetben is. Oktatott a Tufts Fletcher School-ban, amely a világ egyik legnívósabb nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó oktatási intézménye, valamint tagja a New Pact for Europe tanácsadó testületének.

Gyurcsány Ferenc (aki 2004. szeptember és 2009 április között volt miniszterelnök) a szabadságát tölti, a DK sajtóirodáján egyelőre nem tudtak kérdéseinkre válaszolni. Amint megteszik, frissítjük cikkünket.