Választás: Már az induláskor hátrányba került a baloldal

Vágólapra másolva!
Még az sem ment könnyen, hogy ne egyezzen meg az Együtt-PM, a DK és az MSZP az őszi önkormányzati választásokról. Pontosabban megegyeztek, de nem úgy, hogy azt mindenki elfogadja. A káosz okairól és várható következményeíről kérdeztünk elemzőket, politológusokat.
Vágólapra másolva!

Éles verseny lehet a fővárosban a baloldal és a Fidesz-KDNP helyi jelöltjei között, de Falus Ferenc közös főpolgármester-jelöltként aligha szorongatja meg Tarlóst Istvánt - vélekednek az önkormányzati választásról az Origo által megkérdezett elemzők. A parlamenti és az EP-választáson szétesett MSZP ráadásul majdnem annyit küzd baloldali politikai ellenfeleivel, mint a Fidesz-KDNP-vel.

Nem a személy fontos, hanem az üzenet

Protest szavazatokat próbál megnyerni a baloldali ellenzék a fővárosban az októberi főpolgármester-választáson - mondta az Origónak Lakatos Júlia, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője. A választásokig hátralévő idő elegendő arra, hogy felépítsék a kampányt, amely szerinte inkább a Fidesz jelöltje, az újrainduló Tarlós István ellen fog szólni, semmint Falus Ferenc személye mellett.

„Nem a személy fontos, hanem az üzenet” – mondta az elemző, az üzenet pedig ebben az esetben az lenne, hogy Tarlós Istvánt, a Fidesz jelöltjét le kell győzni. A két jelölt versenyében Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos mellett szól, hogy civilnek látszik és kevésbé ellentmondásos személyiség, mint Tarlós, ugyanakkor pozícióját gyengíti, hogy egészség- nem pedig várospolitikus – mondta az elemző.

Az MSZP számára nem feltétlenül okoz presztízsveszteséget hivatalos főpolgármester-jelöltjük, Horváth Csaba visszaléptetése – vélekedett Lakatos Júlia, aki emlékeztetett: az MSZP megújulást ígért, jelöltjének visszaléptetését pedig ennek jegyében is lehet értékelni.

Káosz a baloldalon, az MSZP szétesett

Ugyanaz a káosz figyelhető meg a baloldalon, mint amit a 2014-es országgyűlési választások előtti hónapokban láthattunk, és ez legfőképpen az MSZP-re igaz – közölte az Origóval Lánczi Tamás, a Századvég Intézet vezető elemzője. A szakember szerint a szocialista párton belül teljesen felbomlottak a sorok, elveszett a központi irányítás, aminek a legnyilvánvalóbb jele, hogy képtelenek voltak egy jól felépített koncepció mentén tárgyalni az önkormányzati választás előtti jelöltállításról.

Lánczi úgy vélte, nagyrészt a helyi erőviszonyok döntötték el, hogy miért az MSZP polgármester-jelöltjeinek jutott a legtöbb biztosan nyerő kerület az előzetes megállapodások szerint. Kitért arra is, hogy az utóbbi hónapok szocialista belső választási folyamata miatt idő sem jutott a sorok rendezésére, így teljes interregnum volt a párton belül, kísérletet sem tettek arra, hogy a számukra sorsdöntő voksolás előtt olyan megállapodást kössenek, amely révén jelentősen erősödhetnek a pozícióik.

Az MSZP szétesettsége egyben kinyitotta az utat a Demokratikus Koalíció és az Együtt-PM előtt, amelyek ráadásul egy sikeres európai parlamenti választáson vannak túl. Az elemző szerint így sokkal jobb pozícióból is tárgyalhattak az elmúlt hetekben, és úgy tűnik az akaratukat rá is kényszeríteték a szocialistákra.

Az elmúlt 24 évben a fővárosi MSZP egyetlen olyan főpolgármester-jelöltet sem tudott a választóknak ajánlani, amely széles ismertségnek, és elismert várospolitikusnak számított volna. Lánczi úgy látja, a korábbi évtizedekben az SZDSZ-el való megállapodás miatt nem indítottak erős politikust a szocialisták, ráadásul 2006-ot követően a fővárosi MSZP-frakció és a kerületi szervezetek vették át az irányítást, amelynek eredménye rendkívül negatív lett a párt számára, főként a különféle büntetőügyek miatt.

A politológus szerint rendkívül rossz az üzenete, hogy az utolsó pillanatig halasztották a megállapodást a közös aspiráns személyéről, egyszerűen

„elfogyott a balliberális ellenzék a versenyképes fővárosi jelöltekből.”A

Mindezt tetézi, hogy Falus ismertsége alacsony, és a 2007-10 közötti tiszti főorvosi pályafutása miatt támadható – összegezte véleményét a szakember.

Éles verseny várható helyi szinten

Szerencsétlen döntésnek nevezte az Origo megkeresésére a budapesti baloldali pártok közötti előzetes megállapodást Fodor Csaba, mivel az MSZP jól láthatóan nem támogatja teljes szívvel Falus szerepvállalását. A Nézőpont Intézet ügyvezetője hozzátette: az egész jelölési folyamat menedzselése a baloldal súlyos vezetési válságáról tanúskodik. Fodor szerint az időzítéssel is akad probléma, mivel nagyon közel van az őszi választás időpontja, és ezért szinte lehetetlennek tűnik a közös jelölt felépítése.

Fodor úgy látja, a májusi európai parlamenti választást követően egyértelművé vált, hogy Budapesten az MSZP, a DK és az Együtt-PM azonos méretű szereplővé vált, és emiatt a szocialistáknak mindenképpen tárgyalniuk kellett az önkormányzati választás előtt az indulás feltételeiről. A szakember szerint viszont az MSZP szeretné fenntartani a látszatát annak, hogy a baloldalon ő a domináns szereplő, azonban ez egyáltalán nem egyszerű feladat a mostani helyzetben.

Az MSZP mélyebb beágyazottságának köszönheti, hogy kerületi szinten a legtöbb esélyesnek tűnő polgármesteri helyet megszerezte, míg az Együtt és a DK vélhetően emberhiánnyal küzdött – magyarázta a szakértő. Fodor éles versenyre számít a fővárosi posztokért a Fidesz-KDNP és a baloldal között, de Falus győzelmének nem sok esélyt ad, már csak azért sem, mert az LMP és a Liberálisok jelöltje is szavazatokat vihet el az egykori tisztifőorvostól.