A mémfagyi visszanyalhat

politikai karikatúra, meme, politikus meme, fidesz, orbán viktor, kövér lászló, matolcsy györgy, gif, anim gif, ghostbusters
Vágólapra másolva!
A Nézőpont Intézet online kutatásban vizsgálta a mémek hatását, abból a szemszögből, hogy mennyire használhatók politikai kommunikációs eszközként. A mém fogalmát minden második internetező ismeri, és közülük szinte minden második találkozott már politikai mémekkel is. Ezzel együtt sem lehet komoly politika-befolyásoló tényezőként tekinteni a mémekre. 
Vágólapra másolva!
Forrás: Tumblr/rosszkifogas

Ugyan a politikai mémek gyorsan terjednek, azonban politikai hatékonyságuk korlátozott. A Nézőpont Intézet felmérése szerint az internetezők gyakran találkoznak olyan közéleti mémmel, amelynek üzenetét nem tudják értelmezni. Ebből fakadóan konkrét üzenettovábbításra kevésbé alkalmazható hatékonyan ez az eszköz, azonban egy-egy téma exponálására jól használható, így pedig alakíthatja a közbeszédet. A politikai mémekkel találkozók 42 százaléka válaszolt úgy, hogy előfordult olyan eset, amikor ilyen forrásból értesült valamilyen politikai eseményről.

Inkább szórakozás, mint provokáció

A politikai mémek nem rendelkeznek azonban véleményformáló vagy mobilizáló hatással. A politikai mémekkel találkozók 2 százaléka válaszolt úgy, hogy valamely mém hatására megváltozott a véleménye egy politikussal kapcsolatban, míg mindössze 1 százaléka állította, hogy annak hatására úgy döntött, másra fog szavazni. E sajátosság hátterében az áll, hogy a választópolgárok számára a politikai mémek inkább a szórakozás részei. A kategóriát ismerők 64 százaléka válaszolt úgy, hogy a mémeket inkább szórakoztatás, semmint provokáció céljából készítik.