Megfelel az előírásoknak a Sziget fesztivál hangereje

Vágólapra másolva!
Vasárnap éjszaka és hétfő hajnalban a III., a IV. és a XIII. kerület több pontján is mérték a hangerőt. A zaj szintje a megengedett határértéken belül volt, ami nyáron, éjszaka 11 óra előtt 65, utána pedig 55 decibel – mondta Gerendai Károly főszervező.
Vágólapra másolva!

A hang erejét az időjárás is befolyásolhatja: a szél, a páratartalom, de a száraz idő is hatással lehet arra, hogy mennyire hallják hangosnak a fesztivált. Ezért folyamatosan ellenőrzik majd a zajszintet a Duna mindkét partján, sőt, ha bárki túlságosan hangosnak hallja a rendezvényt, akkor ezt egy call centeren keresztül bejelentheti – közölte.

A főbb koncerteken és helyszíneken egyébként központi hangerő-szabályozók is működnek, amelyekkel a fesztivál szakemberei közvetlenül beavatkozhatnak, ha a megengedett határérték felett szólna a zene. Idén egyébként a Sziget közelében élő óbudai lakosok védelmében egy száz méter hosszú, hat méter magas hangfogó falat is építettek.

A zajszint mérését egy speciális műszer segítségével végezték. A fesztivál főbb koncerthelyszíneit erre az időre egymás után, majd egyszerre is beüzemelték, a szerkezet segítségével pedig rögzítették az értékeket.