Újabb nádvágóláz-esetek Szolnok megyében

Vágólapra másolva!
Újabb betegek kerültek kórházba leptospirózis gyanújával Jász-Nagykun-Szolnok megye több járásából, egyikük esetében már kimutatták a bakteriális fertőzést korokozóját, többen a vizsgálati eredményre várnak – közölte Borsos Anikó karcagi tiszti főorvos.
Vágólapra másolva!

A közismert nevén nádvágóláz vagy disznópásztor-betegség miatt húsz embert tartanak nyilván, a szolnoki és debreceni kórházban kezelik őket – mondta a karcagi tiszti főorvos. Tájékoztatása szerint a betegek elmondták, hogy szinte kivétel nélkül Kisújszállás és Kuncsorba környéki kukoricaföldeken dolgoztak, és a növény címerezését mezítláb, vizes földön végezték.

Kukoricásban dolgoztak

Borsos Anikó jelezte: a betegség főbb tünetei a magas láz, hányinger és hányás, de egyes embereknél a baktérium különböző szerveket is megtámadhat. A kórokozóra nem mindenki fogékony, de az érzékenyebbeket könnyebben megbetegíti. Az első megbetegedések augusztus elején történtek kukoricásban címerező munkások körében, akkor Tiszaszőlősről, Tiszaburáról, Kunmadarasról és Ecsegfalváról kilencen szorultak kórházi kezelésre. Ügyükben foglalkozási megbetegedés gyanúja miatt vizsgálatot indított a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal munkavédelmi és munkaügyi szakigazgatási szerve.

Rágcsálók, kutyák terjesztik

A leptospirózis bakteriális fertőzés, amelyet rágcsálók és kutyák terjeszthetnek vizes helyeken, és ha az emberek mezítláb járnak, horzsolásos, sebes lábukon keresztül a kórokozó bejut a szervezetükbe. A munkások korábban elmondták, hogy az esős időben mezítláb dolgoztak a kukoricaföldön.