Mindenkivel kiegyezett az MSZP, magával is

MSZP, DK, Együtt-PM közös sajtótájékoztató a Városháza téren 2014 augusztus 6-án, Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke, Szigetvári Viktor, az Együtt-PM ügyvezető társelnöke és Kunhalmi Ágnes
Gabriel Szabo - Szabó Gábor MSZP, DK, Együtt-PM közös sajtótájékoztató a Városháza téren 2014 augusztus 6-án. Kockás ingben Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke, szürke zakóban Szigetvári Viktor, az Együtt-PM ügyvezető társelnöke és Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke
Vágólapra másolva!
Elhárult az akadály az ellenzéki összefogás elől Budapesten, miután az MSZP engedett Óbudán. Megvan a helyi megállapodás az Együtt–PM-mel és a DK-val Zuglóban is, Angyalföldön pedig az MSZP adja a közös polgármesterjelöltet, de várhatóan a képviselői helyekért a DK és az Együtt–PM közösen indul a szocialisták jelöltjeivel szemben.
Vágólapra másolva!

A fővárosi szintű megállapodást több hónapnyi casting és nehézkes egyeztetéssorozat után a napokban írhatják alá. Falus Ferenc marad közös, hárompárti főpolgármester-jelölt. Mindez nagy előrelépés ahhoz képest, hogy kedden úgy tűnt, összeomlik az egyezség reménye is, hiszen az Együtt–PM bejelentette, hogy önállóan indul, mert az MSZP-vel nem tud megegyezni. A szocialisták szerint ez csak nyomásgyakorlás, blöff lehetett.

Kunhalmi: Megegyeztünk, aláírjuk

Minden, még nyitott kérdésben sikerült megegyeznie az MSZP-nek, a DK-nak és az Együtt–PM-nek, így elhárult az akadály az őszi önkormányzati választásra szóló együttműködés megkötése elől. Ezt Kunhalmi Ágnes, a szocialisták budapesti elnöke jelentette be szerda délután, miután a párt budapesti elnöksége órákig tanácskozott.

A hárompárti megállapodást "napokon belül" aláírják a felek, méghozzá a közös főpolgármester-jelölt, Falus Ferenc jelenlétében – tette hozzá a politikus. A megállapodást az elmúlt napokban akadályozó vitatott kérdések lezárásának módjáról és lényegéről egyelőre részleteket nem árult el, azt mondta, majd az aláíráskor erre is kitérnek.

Óbuda maradt a végére: engedett az MSZP

A megállapodás elől az után hárult el az utolsó akadály is, hogy az MSZP budapesti elnökségének szerda délelőtt végül sikerült meggyőznie a III. kerületi pártszervezetet, hogy engedjenek az Együtt–PM-nek – erősítették meg szocialista forrásaink a Jókai utcai pártközpontban tartott tárgyalásról a Hvg.hu-hoz kiszivárgott információt.

Itt már korábban belementek a szocialisták abba, hogy ők csak három, míg az Együtt–PM négy körzetben indít képviselőjelöltet, csakhogy az Együtt–PM eddig ragaszkodott ahhoz is, hogy ők jelölhessék ki, melyik három lesz a szocialistáké. Végül az MSZP ezt is elfogadta. Szigetvári Viktor, az Együtt–PM társelnöke megerősítette a Hvg.hu-nak, hogy Óbudán sikerrel zárultak a tárgyalások.

Zuglóban is összehozták az egyezséget

A főváros XIV. kerületében sem ment könnyen a megállapodás, holott abban mindhárom párt egyetértett, hogy közös polgármesterjelöltjük az Együtt–PM politikusa, Karácsony Gergely lesz. A vita ebben a kerületben is az egyéni helyeken volt, mert a partnerek szerint az MSZP aránytalanul sok körzetben tartotta fenn a jelölés jogát.

A zuglói szocialisták vezetője, Tóth Csaba kedden az Origónak nem volt hajlandó elárulni, végül milyen arányban osztották fel a körzeteket egymás között, csak annyit mondott: mindannyiuk érdeke, hogy közös jelöltjük, Karácsony Gergely győzzön, és ha valaki felrúgja a már kész megállapodást, az ez ellen dolgozik. "Mi nem, Zuglón nem fog múlni az ellenzéki összefogás" – tette hozzá.

Angyalföldön külön indul mindenki

A főváros XIII. kerületében szocialista forrásaink szerint úgy vágták át a gordiuszi csomót, hogy végül mindenki saját jelölteket állít az egyéni képviselői helyeken. Az MSZP, a DK és az Együtt–PM közötti összefogás a városrészben a polgármesterjelöltre korlátozódik majd. Vagyis mindannyian a kerületet 20 éve vezető Tóth Józsefet támogatják, akinek így – a baloldalon legalábbis – nem lesz ellenfele.

Tóth József 20 éve irányítja a kerületet, ha ősszel győz, hatodik ciklusát kezdheti polgármesterként Fotó: Hajdú D. András – Origo

Széthúznak viszont a pártok a képviselőjelöltek kérdésében, mivel nem tudtak megegyezni az egyéni helyek elosztásában. Az alkut az akadályozta, hogy a szocialisták, illetve Tóth József a DK és az Együtt–PM szerint teljesen kisajátították volna a leendő testületet. Tóthék előbb a 15-ből 15 helyen az ő jelöltjeiket akarták indítani, majd engedtek valamennyit, de ez is elfogadhatatlan volt a partnereknek.

Bár kedden a kerületi MSZP elnöke, Borszéki Gyula még azt mondta az Origónak, hogy lehet megegyezés a városrészben, szocialista forrásaink ezzel már nem számolnak, így az a forgatókönyv várható, hogy az MSZP minden körzetben saját jelöltet indít, az Együtt–PM és a DK pedig – inkább egymással szövetségben, semmint teljesen külön – állít jelölteket majd a szocialistákkal szemben.

A Liberálisok jelöltje senki javára nem lép vissza

A Magyar Liberális pártot csak megerősítették az elmúlt napok-hetek eseményei abban, hogy nem lépteti vissza saját főpolgármester-jelöltjét a baloldali közös jelölt javára. Ezt szerdán Bodnár Zoltán, a párt főpolgármester-jelöltje jelentette be, megerősítve: senki javára nem lép vissza, hanem önállóan indul, jövő héten pedig bemutatja programját.
Bodnár Zoltán szerint a választás Budapesten három dologról szól. A főváros fejlődéséről és jövőjéről, továbbá arról, hogy a lakosság támogatja-e Orbán Viktor vízióját az illiberális államról, amely szerinte diktatúrába visz, végezetül arról is, hogy van politikai erő, amelyet a szabadságszerető polgárok választhatnak.